Uleiul din semințe de dovleac – îți sună cunoscut?
Până acum câțiva ani, nici nu știam că există ulei din semințe de dovleac, sau poate că știam dar cu siguranță nu îi dădeam atenție. Uleiul de floarea soarelui inundă rafturile alimentarelor, uleiul de măsline poate este prezent . Pe măsură ce informațiile circulă cu viteză din ce în ce mai mare, aflăm că există o mulțime de uleiuri care se folosesc în alimentație, și ne amintim că acum ani de zile, la țară, existau presele de ulei.
Înainte de 1989, în România existau suprafețe extinse cultivate cu plante oleaginoase, floarea soarelui, in, cânepă, dovleac, rapiță, soia. O parte dintre acestea se foloseau mai mult industrial, în special inul și rapița, iar restul pentru alimentație.
În ultimii ani, redescoperim proprietățile acestor uleiuri, și în special utilizarea in preparatele cosmetice. Uleiurile și unturile din plante tropicale, cum sunt Uleiul de Jojoba, Uleiul de Argan sau Uleiul de Migdale sunt acum destul de uzuale, le găsim în magazinele naturiste ca atare sau le regăsim printre ingredientele cosmeticelor pe care le folosim în fiecare zi.
Dar cum stăm cu uleiurile produse local? Uleiul din semințe de dovleac este cel despre care vreau să îți atrag atenția.
Rafinat sau nerafinat? Care e mai bun?
În imagine este uleiul de dovleac nerafinat. El are o culoare maro-roșiatic. Alte ori este mai verzui sau mai spre galben.
Culoarea depinde de soiul de semințe folosit, și de gradul de filtrare sau rafinare al uleiului.
Cu cât uleiul este mai neprelucrat, nerafinat, neflitrat, cu atât va avea o culoare mai plină.
Proprietățile terapeutice sunt prezente în uleiul nefiltrat, în limba engleză, partea vindecătoare a uleiului se numește healing fraction. Acest lucru este valabil la toate uleiurile, știi cum scrie pe uleiul de măsline, extra virgin? La asta se referă.
Uleiul din semințe de dovleac - beneficii cosmetice
Uleiul din semințe de dovleac este un ulei vegetal, sau botanic, sau carrier oil, și este diferit de un ulei esențial (așa cum spuneam în acest articol). Se poate folosi în preparatele cosmetice împreună cu un ulei esențial.
- La nivelul pielii, previne vergeturile, dă elasticitate pielii, hidratează în profunzime, lasă pielea catifelată.
- Folosit ca mască de păr, la nivelul scalpului, ajută la reglarea seboreei, îndepărtarea mătreții și regenerarea părului.
- Tratarea unghiilor cu ulei din semințe de dovleac le ajută să rămână tari, cu aspect frumos și să nu se exfolieze.
Pe lângă menținerea pielii sănătoase, conținutul natural de vitamina A al uleiului din semințe de dovleac este deosebit de eficient în gestionarea acneei și a psoriazisului, datorită proprietăților sale antiinflamatorii.
Uleiul din semințe de dovleac este potrivit pentru majoritatea tipurilor de piele, dar deosebit de util pentru pielea cu acnee sau uscată.
Acizii grași nesaturați, cum sunt acizii palmitic, oleic și linoleic, au proprietăți antioxidante, corectează inflamația pielii și promovează vindecarea și creșterea celulelor noi ale pielii. Efectele de calmare și netezire ale uleiului uniformizează petele și ridurile legate de vârstă. Antioxidanții și vitamina A din acest ulei protejează pielea de efectele dăunătoare ale razelor solare. Vitamina B2 din ulei este excelentă pentru piele uscată și acnee, și îmbunătățește strălucirea pielii.
Beneficiile uleiului din semințe de dovleac pentru sănătate
- reduce imflamația din organism
- menține sănătatea prostatei ( este recomandat a-l consuma atât ca prevenție, dar și ca tratament)
- specialiștii susțin că are calități antihiperglicemice ( deci în tratamentul diabetului tip 1 și 2)
- susține activitatea creierului – dând vitalitate și energie
- stimulează creșterea părului ( atât aplicat local, cât și ingerat)
- are proprietăți antihipertensive – deci stimulează activitatea inimii
- menține sănătatea tractului urinar, a rinichilor și a vezicii urinare
- este folosit ca adjuvant în menopauză

Un pic de istorie despre Cucurbita Pepo
Dovleacul, sau Cucurbita pepo, aparține familiei Cucurbitaceae. Este înrudit cu pepenele galben, dovleceii, dovleceii, castraveții. Și da, este un fruct, deși seamănă cu o legumă.
Un dovleac cântărește în medie între opt și nouăsprezece kilograme, dar mai există și dovleacul plăcintar, care e ceva mai mic. Dovleacul este cultivat în întreaga lume dintr-o varietate de motive, de la scopuri agricole până la comerciale. Găsim dovleac la piață la noi în sezonul de toamnă. Cei mai mari producători sunt Statele Unite ale Americii, Canada, Mexic și China.
Există mai multe soiuri de dovleac care pot fi folosite pentru a produce ulei din semințe de dovleac. Unul dintre cele mai comune tipuri este dovleacul Styria, care crește în anumite părți ale Europei de Est.
Dovleacul Styria produce un ulei bogat în nutrienți. Este nevoie de până la 3 kg de semințe, ceea ce înseamnă până la 30 de dovleci, pentru a produce un litru de ulei.
O poveste de călătorie
Fiind în vacanță în Grecia, am colindat drumuri secundare, încercând să vedem Grecia mai autentică, să vizităm locuri mai puțin vizitate de turiști. Am găsit o tarabă cu foarte multe legume, care avea și foarte mulți dovleci. Erau așa de frumoși, cu corme diferite, mărimi diferite, coaja crem sau portocalie, o adevărată încântare. Cine ar fi crezut că tocmai asta o să ne atragă atenția.

Culinare
Iubesc dovleacul în toate formele în care știu să îl gătesc.
Folosesc uleiul din semințe de dovleac cu foarte mare plăcere, îl includ în salate, și încerc să nu îl încălzesc, ca să nu își piardă proprietățile.
În imaginea alăturată e o supă cremă de dovleac, dar îmi place și copt la cuptor sau în plăcintă.
Îl includ printre legumele cu care gătesc de obicei, exact ca și cartofii sau morcovii.
Pe blogul culinar Savori Urbane, cu rețete una și una, gătite după toate regulile gastronomiei, găsești o întreagă listă de rețete cu dovleac.
Aici un studiu științific despre uleiul din semințe de dovleac,