ULEIUL DE MIGDALE DULCI – UN PIC DE ISTORIE
Numele “Migdale” poate avea sursa în cuvântul din limba franceză “almande”, cât și din cuvântul grecesc “amidala”.
Amigdala este partea creierului care controlează capacitatea de a lua decizii, de a dezvolta amintiri și de a procesa emoțiile; cuvântul are aceeași etimologie.
Cunoscute sub numele de “Regele nucilor”, migdalele, precum și uleiul pe care îl produc, se consideră că îmbunătățesc funcționarea acestei părți a creierului. Din acest motiv, au fost servite demnitarilor în vremuri istorice pentru a-și spori abilitățile administrative. Surse istorice sugerează că migdale au fost cultivate mai devreme de 4000 î.Hr. Originale din Orientul Mijlociu, migdalele erau răspândite de-a lungul țărmurilor mediteraneene în Africa de Nord și sudul Europei. De asemenea, s-au răspândit în Asia Centrală și de Sud-Vest până la râul Yamuna din India.
Din ce familie face parte acest copac?
Migdalele aparțin aceleiași familii de fructe ca prunele, cireșele, piersicile, nectarinele. Sunt folosite în mod tradițonal în prepararea dulciurilor și deserturilor, în feluri principale cum sunt curry-urile și în remedii naturale pentru probleme psihice. Migdalele se folosesc pentru a crea înlocuitori pentru lactate, pentru făină fără gluten, pentru diete cu cerințe speciale. Una dintre cele mai populare utilizări ale migdalelor este pentru extragerea uleiului, care este utilizat atât pentru beneficiile pentru sănătate, cât și pentru aplicațiile cosmetice.
Varietăți
Uleiul de migdale are două variante: Ulei de migdale amare și Ulei de migdale dulci.
Soiul amar este derivat din migdalele amare ale plantei cunoscute sub numele de Prunus amygdalus, var. amara, care are flori roz. Varietatea amara nu este comestibilă, nu se folosește în cosmetică.
Soiul dulce este derivat din migdale dulci, comestibile, cunoscut sub numele de Prunus amygdalus var. dulcis, care creste flori albe. Uleiul obținut din acest soi este un ulei purtător și este cel mai frecvent utilizat în îngrijirea pielii și a părului pentru a îmbunătăți aspectul, sănătatea și textura acestora.
Multe culturi și credințe religioase au ca referințe migdalele. În Biblie, migdalul este menționat ca un simbol al vigilenței și al promisiunii, datorită înfloririi sale timpurii. De asemenea, migdalele sunt considerate a fi “printre cele mai bune fructe.” În localitatea Torrent din Spania, pe 1 februarie, evenimentul cunoscut sub numele de La Entrada de la Flor implică oferirea Fecioarei Maria fructele primului copac care înflorește după iarnă, iar acest copac este Migdalul.
Migdalele sunt, de asemenea, apreciate în medicina ayurvedică, conform căreia ele și uleiul lor promovează în mod eficient sănătatea sistemului reproducător, a mușchilor și a oaselor. Considerate a fi un tonic pentru creier, sânge, și piele, migdalele sunt adesea folosite pentru a ameliora sau a spori funcțiile cognitive, imunitatea, forța musculară, și virilitatea.
4 utilizări ale uleiului de migdale dulci
Aplicare pe piele
Folosit local, uleiul de migdale dulci poate vindeca arsurile superficiale ale pielii, calmează pielea uscată și crăpată, precum și pielea afectată de dermatoză, eczeme și psoriazis. Fiind non-comedogenic, anti-bacterian și non-gras, acest ulei are o rată de absorbție rapidă, care este ideală pentru utilizarea în îngrijirea feței, masaj și pentru piele sensibilă sau predispusă la acnee. Uleiul de migdale dulci este un ulei natural ușor care promovează pielea netedă, tinerească, fără pete, prin stimularea producției de colagen, menținându-l hidratat și suplu și protejându-l împotriva potențialelor daune cauzate de radiațiile UV. Textura sa ușoară îi permite să înmoaie pielea în timp ce o penetrează pentru a curăța porii și pentru a preveni punctele negre, precum și viitoarele erupții acneice.
Aplicat în mod regulat înainte de culcare, uleiul de migdale poate diminua considerabil aspectul cearcănelor întunecate și poate calma pielea inflamată cauzată de supraexpunerea la soare. Aplicat pe unghii, uleiul de migdale dulci abordează deficiențele minerale care duc la unghii subțiri, fragile, restabilește sănătatea unghiilor pentru a promova o creșterea lor.
Masaj
Folosit la masaj, uleiul de migdale dulci poate ameliora durerile musculare, prin relaxarea tensiunii musculare, a oboselii și a nodulilor. Masajul cu acest ulei introduce proteine în piele și mușchi, stimulează energia și curăță pielea de toxine și impurități.
Îngrijirea părului
Folosit pentru îngrijirea părului, uleiul de migdale dulci încetinește căderea părului, susține creșterea și întreținerea firelor groase, moi și sănătoase. Prin reintroducerea uleiurilor naturale proprii, uleiul de migdale dulci hidratează părul și scalpul pentru a repara părul deteriorat, uscăciunea și sensibilitatea.
Utilizare ca medicament
Folosit ca medicament, uleiul de migdale dulci funcționează ca un agent calmant pentru ameliorarea erupțiilor cutanate caracterizate prin inflamație, rugozitate, iritație, durere și o senzație de arsură. Prin reducerea senzațiilor de stres și umflare, stimularea circulației și îmbunătățirea funcțiilor mentale, ameliorează durerile și durerile corpului, inclusiv durerile de cap. Este cunoscut pentru ameliorarea problemelor de varice și vene păianjen.
Principalele beneficii cosmetice ale uleiului de migdale dulci
- Antioxidant
- Tonic
- Nutritiv
- Întinerește aspectul pieli
- Emolient
- Antiinflamator
- Ajută la vindecarea mai rapidă a leziunilor pielii și la refacerea pielii crăpate
Pentru aceste beneficii, am inclus uleiul de migdale dulci în crema pentru mâini și uleiul pentru unghii și cuticule.
Dacă vrei să citești un articol interesant, despre beneficiile utilizării uleiului de migdale dulci dar și despre alte două semințe valoroase, cele de alune și de fistic, găsești aici (în limba engleză).