Uleiul de avocado e chiar verde?
Bună întrebare. Dacă spunem ulei ne gândim prima data la uleiul de floarea soarelul, aflat pe rafturile magazinelor, și la culoarea lui galben diluat. Acesta este un ulei rafinat, văduvit de componentele sale valoroase.
Uleiul de floarea soarelui nerafinat are o culoare galben intens, exact ca si petalele florilor din care provine.
De ce îți povestesc de spre floarea soarelui dacă era vorba de avocado?
Pentru ca să faci o conexiune cu ceva super cunoscut, și să te găndești cum ar putea fi uleiul de avocado.
Verde, bineînțeles 😊. Nu chiar verde iarbă, dar o nuanță de verde, care depinde de momentul recoltării fructelor, de soi, poate și de vremea din anul recoltării.
Cum se obține uleiul de Avocado?
Spre deosebire de alte uleiuri vegetale, acesta este obținut din pulpa fructului și nu din sâmburele acestuia, care conține foarte puține grăsimi.
Pentru a obține uleiul, pulpa fructului Avocado se prelucrează asemănător cu măslinele, prin presare.
Iar uleiul obținut, nerafinat, este chiar verde.
- Denumirea în limba latină: Persea Gratissima. Face parte din familia Lauracee împreună cu scorțișoara și dafinul.
Fructul de Avocado
Fructul are forma unui ou, culoarea cojii merge de la verde închis până la maro.
În funcție de varietate, forma poate fi mai alungită sau mai rotunjită.
Greutatea fructului merge de la 100g, cele mai mici, până chiar la aproape un kilogram.
Este cunoscut și apreciat pentru calitățile sale nutritive, în special conținutul de grăsimi ”bune”.
Nativ dintr-un climat tropical, îl găsești ușor în Mexic, India, Maroc, Paraguay, Brazilia.
Dar este prezent pe rafturile magazinelor, mai mari sau mai mici, din întreaga lume.
Cum arată copacul Avocado?
Avocado este un copac înalt, poate trece de 10m, cu coroana bogată.
Frunzele sale sunt lucioase, culoarea lor este verde închis.
Copacul Avocado (Persea americana) este originar din Mexic, Guatemala și India, dar poate fi găsiț crescând în climatele tropicale și mediteraneene din întreaga lume. Dovezile istorice sugerează că acești copaci sau, mai exact, precursorii acestor specii de arbori au fost răspândiți cu milioane de ani în urmă.
Un pic de istorie
Avocado a fost consumat de oameni de mii de ani – aproape 10.000 conform dovezilor istorice. Însă strămoșul botanic al avocado-ului modern are o istorie mult mai lungă. Studiile fosile arată că arborii de avocado erau obișnuiți cu milioane de ani în urmă, dar acei copaci arată complet diferit de cei pe care îi cunoaștem astăzi.
Se consideră că varietatea Persea Americana provine din Mexic.
De-a lungul istoriei, oamenii au cules Avocado din copacii sălbatici, până la domesticirea lor cu aproximativ 4 000 de ani în urmă. Domesticirea a dus la crearea a trei tipuri separate de Avocado – Mexican, Guatemalean și West Indian.
La fel ca multe alte plante, Avocado s-a răspândit în Europa în jurul secolului al XVI-lea, odată cu creșterea călătoriilor în timpul Epocii Explorării. Navigatorul spaniol Martín Fernández de Enciso a menționat Avocado în cartea sa de geografie, creând primul raport european scris despre această plantă. Adusă în Spania în 1601, planta a fost răspândită în întreaga lume în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, acoperind aproape fiecare colț al lumii până la începutul anilor 1900.
Avocado este cultivat în climat tropical și semitropical din întreaga lume. Mexicul este cel mai mare producător, urmat de Republica Dominicană, Peru și Columbia. Faptul că le merge bine în aceste țări demonstrează că aceste fructe au nevoie de multă căldură și umiditate pentru a se dezvolta.
Cum poți crește un copac de Avocado din semințe?
O metodă este germinarea în apă. Această metodă simplă este ușor de realizat cu obiecte pe care le ai în casă.
Este un experiment distractiv, pentru copiii și pentru tine (vezi imaginea alăturată).
Deși este cultivat în principal pentru fructe, Avocado a devenit și o plantă de apartament populară. Este puțin probabil să producă fructe în interior în condiții de iluminare scăzută, dar e o plantă ornamentală minunată, cu frunziș strălucitor, de un verde intens.
Impact
Impactul culturii de Avocado asupra mediului i-a determinat pe unii să pună la îndoială viabilitatea acestuia pe termen lung. Acești copaci au nevoie de cantități masive de apă pentru a produce fructe. Potențiala lipsă de apă și preocupările legate de defrișări au pus în pericol viabilitatea viitoare a copacului, dar popularitatea sa actuală este probabil să depășească aceste preocupări pentru moment.
Proprietățile uleiului de Avocado
Uleiul de avocado este bogat în carotenoide, fitosteroli, vitamine și acizi grași esențiali ce îi conferă proprietăți nutritive, emoliente și regeneratoare remarcabile.
- hrănitor
- catifelant
- hidratant
- compatibilitate foarte bună cu pielea
- conferă pielii o hidratare îmbunătățită
- oferă netezime și flexibilitate
- ajută la regenerarea barierei pielii pentru un efect de întinerire
- are calități esențiale pentru îngrijirea feței și a corpului
- potrivit pentru îngrijirea pielii sensibile și conferă strălucire părului
Compoziția uleiului de Avocado
În comparație cu alte uleiuri vegetale, uleiul de avocado este bogat în acizi MUFA (oleic și palmitoleic) și sărac în acizi grași polinesaturați (acid linoleic și acid linolenic). Acidul oleic este principalul acid gras din avocado, cuprinzând 45% din totalul acizilor grași. În ceea ce privește conținutul total de grăsimi și compoziția de acizi grași, uleiul de avocado este considerat a fi similar cu uleiul de măsline. Alți acizi grași prezenți includ acizii palmitic și palmitoleic cu cantități mai mici de acizi miristic, stearic, cinolenic și arahidonic.
O concentrație mare de α-tocoferol și squalen au fost obținute prin presarea la rece a uleiului. În plus, s-au identificat steroli, carotenoizi și o mare varietate de vitamine.
Un studiu realizat în anul 2013 a evidențiat proprietățile de vindecare a rănilor ale uleiului de Avocado prin creșterea sintezei de colagen și scăderea inflamației
(informații extrase din National Library of Medicine, The Odyssey of Bioactive Compounds in Avocado (Persea americana) and Their Health Benefits).
Uleiul de avocado are o parte mare de componente nesaponificabile, și anume între 2-11%. Acestea includ vitaminele A, B și E, proteine, aminoacizi și o mică parte de lecitină fosfolipidică. Acțiunea uleiului crește conținutul hidrosolubil de colagen din stratul de mijloc al pielii (dermis). Atunci cănd colagenul llpdește, pielea arată îmbătrânită și subțire.
Fitosterolii conținuți în uleiul de Avocado ajută la menținerea colagenului și a strcturii pielii, ajutând la prevenirea petelor care apar cu vârsta și a slăbirii pereților celulelor. Calmează inflamația, regenerează țesuturile și protejează funcția de barieră a pielii.
(informații extrase din cartea Power of the Seed, de Susan M. Parker).
Dacă vrei să cițești mai multe despre avocado, un articol interesant găsești pe site-ul despreviatasanatoasa.ro, aici.
Am folosit uleiul de avocado în crema pentru față, și în serul pentru față, anti-aging.