Dintre beneficiile pe care uleiurille botanice le aduc în produsele cosmetice, componenta anti-aging este urmărită în mod special.
La fel ca întregul nostru corp, și pielea se modifică odată cu vârsta. Industria de cosmetice anti-aging este o industrie de milioane de dolari.
Dar cum putem să avem grijă de tenul nostru în mod natural, fără să folosim ingrediente chimice?
O parte importantă este alimentația. Legumele și fructele cât mai proaspete, produse în zona în care locuim, aduc cel mai natural aport în dieta noastră, au cele mai bune beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru piele.
Apoi apa pe care o bem, în ce măsură ne mișcăm în aer liber, și echilibrul nostru emoțional, toate acestea influențează sănătatea pielii, dar și cât de repede îmbătrânește aceasta. Pielea este un organ viu, și nu doar un strat al organismului.
Cosmeticele pe care le folosim, mai precis ingredientele lor, sunt o parte importantă a sănătății și aspectului pielii.
De aceea, descoperă 3 uleiuri botanice anti-aging, pe care să le cauți în componența produselor cosmetice pe care le folosești.
3 uleiuri botanice anti-aging
Culoarea intensă a unui ulei este un indiciu important al faptului că acel uiei este antioxidant.
Există uleiuri puternic colorate, spre acestea vreau să îți atrag atenția.
Culoarea portocalie a uleiurilor provine de la componentele numite carotenoide, care au efectul antioxidant.
Uleiul de Buriti este de un portocaliu intens, uleiul de Tamanu este verde, uleiul din sâmburi de măceșe este galben.
Citește mai jos despre fiecare în parte.
Uleiul de Buriti
Denumirea științifică a uleiului de Buriti este Mauritia Flexuosa Fruit Oil. Uleiul de Buriti are culoarea portocaliu intens.
Bogat în pro-vitamina A, este un agent de neutralizare a radicalilor liberi, revigorează pielea, ajută la îmbunătățirea fermității și elasticității cutanate.
Proprietăți
- bogat în acizi grași nesaturați
- concentrație mare de beta-caroten
- contribuie la neutralizarea radicalilor liberi
- pregătește și prelungește bronzul
- bun emolient
- ajută la reconstrucția și rehidratarea celulelor pielii
- ajută la îmbunătățirea fermității și elasticității pielii
- contribuie la producția colagenului
- revitalizează aspectul pielii
- anti-roșeață și calmant cutanat
- redă strălucirea părului mat, deteriorat
- protejează părul vopsit, ajută la prelungirea strălucirii firelor
Uleiul de Tamanu
Uleiul de Tamanu este denumit și Uleiul de Foraha sau Aurul Verde. Este presat din sâmburii fructelor arborelui Callophyllum Inophyllum.
În limba latină, numele plantei înseamnă frunză frumoasă. De aici provine o poreclă populară pentru un remediu vechi de un secol, ulei din frunze de frumusețe.
Arborele Tamanu este un copac tropical nativ în Polinezia, Asia și Australia, unde joacă în continuare un rol cultural. Scoarța sa este striată, are culoare gri deschis, iar lemnul este folosit pentru construirea de bărci și mobilier.
Arborele face fructe de două ori pe an, în mai și noiembrie. Când este copt, fructul are o culoare care variază de la galben la roșu maroniu. Fructele coapte și căzute sunt adunate de la baza copacului, prin lovirea crengilor cu un băț lung, sau culese manual din copac.
Un fruct tamanu produce o singură sămânță mare. Sămânța are 1,5 cm în diametru și este închisă într-un înveliș moale și o coajă dură. Ea reprezintă 43–52% din greutatea întregului fruct uscat, aproximativ 4 g. Sâmburii proaspeți conțin 55–73% ulei și 25% umiditate, conținutul de ulei crește la 70–75% când sâmburele este uscat.
Proprietăți
- asigură o activitate antiinflamatoare
- hidratant, hrănitor
- calmează iritațiile pielii
- înmoaie și protejează pielea uscată
- diminuează senzația de disconfort a pielii uscate, sensibile, deteriorate
- favorizează vindecarea pielii și regenerarea celulară
- ajută la reducerea roșeții cicatricilor și a rugozității


Uleiul din sâmburi de măceșe
Acest ulei se obține din fructele sau doar din sâmburii arbustului măceș, care crește și la noi din belșug. Dar, din păcate, eu nu am găsit la noi un cultivator sau o fabrică dedicată acestui ulei, așa încât tot ceea ce se poate cumpăra la noi în țară este din import. O sursă importantă se găsește in America de Sud, Argentina și Chile. Măceșele sunt folosite și la noi în medicina tradițională bazată pe plante, pentru tratarea răcelilor, dar și a tensiunii arteriale sau pentru controlul greutății corporale.
Sub denumirea de ulei din sâmburi de măceșe, sau Rosehip Seed Oil, în limba engleză, se regăsesc mai multe varietăți, două dintre ele sunt
- Rosa Canina
- Rosa Mosqueta
Uleiul din sâmburi de măceșe este o specialitate de ulei căruia i se atribuie excelente proprietăți de rejuvenare, refacere, regenerare și protecție cutanată, favorizează elasticitatea și fermitatea pielii, utilizat în preparatele anti-îmbătrânire și de susținere a pielii.
Proprietăți
- Renumit pentru netezirea ridurilor
- Ameliorează multiple semne de îmbătrânire
- Menține aspectul tineresc și strălucirea naturală a tenului
- De asemenea, este benefic pentru cicatrici, cuperoză și vergeturi
- Este un bun ajutor în tratamentul eczemei
Arbustul sălbatic Rosa Mosqueta este asemănător cu măceșul comun, dar această varietate diferă prin concentrația de compuși activi.
Despre carotenoizi
Carotenoizii sunt pigmenți tetraterpenici, esențiali, prezenți în organele fotosintetice ale plantelor împreună cu clorofilele.
Carotenoizii aduc plantelor culorile portocaliu sau galben intens, iar colorofila este culoarea verde.
Până în 2018, au fost raportați aproximativ 850 de carotenoizi naturali.
Carotenoizii acționează ca foto-protectori, antioxidanți, atractanți de culoare și precursori ai hormonilor vegetali.
Animalele nu pot sintetiza carotenoide, astfel încât cele găsite la animale sunt fie acumulate din alimente, fie parțial modificate prin reacții metabolice.
Carotenoizii joacă un rol important în sănătatea animalelor, precum și a oamenilor, cum ar fi: sunt precursori ai vitaminei A, fotoprotectori, antioxidanți, amplificatori ai imunității și contribuitori la reproducere.
Dintre cele 3 uleiuri botanice anti-aging, folosesc uleiul de Buriti în Serul pentru față cu Buriti.
Referințe
Referințe
Carotenoids as natural functional pigments, by Takashi Maoka, 2020
Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils, by Tzu-Kai Lin, Lily Zhong, Juan Luis Santiago, 2017
Dacă ți-am trezit curiozitatea cu acest articol despre 3 uleiuri botanice anti-aging, citește un articol din aceeași categorie: Folosirea uleiului pentru corp – 3 beneficii