Mulți dintre noi știm florile de soc, poate bunica ne-a făcut socată când eram copii.
Flori de soc, lămâie și zahăr, și aveam o băutură răcoritoare delicioasă pentru vară.
Dar fructele de soc sunt mai puțin populare, iar proprietățile lor sunt mai puțin cunoscute.
Denumirea științifică a plantei este Sambucus nigra, cu siguranță nu întâmplător, ci tocmai datorită culorii intense a fructelor.
Te-ai uitat vreodată cu atenție la fructele de soc? Pe lângă culoarea lor intensă, au niște codițe roșii foarte frumoase, iar culorile fructelor, ale codițelor și ale frunzelor se îmbină într-o adevărată simfonie.
Fructele de soc în medicina populară
Utilizarea fructelor de soc, atât proaspete, cât și uscate, în tratarea răcelii comune și a gripei, datează de secole și continuă în prezent, în parte datorită validării medicinei populare prin intermediul metodelor științifice moderne.
Infuzia din fructe de soc e utilizată pentru reumatism, ca diuretic, pentru a provoca transpirație, pentru infecții ale tractului urinar, ca tonic general.
Siropul
Din fructele de soc, apă și zahăr se obține un sirop care te ajută la imunitate pe parcursul iernii, preventiv pentru împotriva răcelii și a gripei.
Ele au o concentratie mare de vitamina C, flavonoide, antociani și alti antioxidanti puternici, motiv pentru care sunt un igredient ce stimuleaza sistemul imunitar.
Tinctura
Tinctura din fructe de soc se obține prin acoperirea fructelor cu alcool, și păstrarea acestui amestec o perioadă de timp. Tinctura contine cantitati generoase de glucozide, o substanță cunoscută pentru reducerea nivelului de colesterol din organism.
Conținut
O cană de fructe de soc furnizează 106 calorii, 27 g carbohidrați, 10 g fibre, 52 miligrame (mg) vitamina C, 2,3 mg de fier și 406 mg de potasiu (conform U.S. Department of Agriculture: FoodData Central. Elderberries, raw)
Proprietăți pentru piele
Fructele de soc furnizează o serie de flavonoide diferite: quercetină, rutină, hesperidină și antocianine (de cinci ori mai mult decât cantitatea găsită în afine). Datorită antioxidanților, ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism.
Extractul din fructe de soc folosit în preparatele cosmetice are proprietăți benefice pentru piele. Acesta este
- antibacterian (util în tratarea acneei),
- antiviral (util în tratamentul herpesului bucal),
- antialergice (util în erupțiile alergice)
- antiinflamator (combate inflamațiile).
Cercetările sugerează că bioflavonoidele conținute de fructele de soc:
- previn formarea ridurilor,
- combat venele varicoase și venele păianjen, și inhibă dezvoltarea
- reduc apariția petelor de vârstă (datorită flavonoidului hesperidină)
- quercetina menționată mai sus este cunoscută și capacitatea sa de a crește producția de colagen, necesar pentru menținerea tinereții pielii.
Uleiul obținut din semințe de fructe de soc
Așa cum din semințele de zmeură, afine și coacăze se obține un ulei, la fel se obține și din semințele fructelor de soc, iar uleiul are denumirea de Sambucus Nigra Seed Oil.
Acesta are o culoare galben-verzui, și un miros ierbos-floral. Este utilizat în cosmetică pentru proprietățile sale
- are un bun echilibru de grăsimi saturate și nesaturate
- se absoarbe repede și pătrunde în straturile profunde ale pielii
- netezește ridurile
- reduce inflamația
- stimulează producerea de colagen
Concluzie
Fructele de soc au un potențial neexplorat. Cu atâtea substanțe benefice conținute, cu atâtea proprietăți deja cunoscute, ar merita să fie incluse mai mult în preparatele cosmetice. Iar proprietățile lor ar putea fi studiate mai în profunzime.
Când am descoperit fructele de soc, primul lucru la care m-am gândit a fost că sunt un pigment extraordinar pentru săpun. Cu părere de rău, nu sunt. Am testat, dar frumoasa lor culoare violaceu închis se pierde în procesul de saponificare.
Extractul și uleiul nu le-am inclus încă în formulele mele, dar am în plan, cât de curând.
Găsești aici un articol în care poți citi mai multe despre florile de soc,