Ceara de albine – galbenă și frumos mirositoare, o cunoaștem dintotdeauna, împreună cu celelalte produse ale stupului.
- Unde își găsește locul ceara de albine într-un produs cosmetic natural?
- Dacă dorești un produs cosmetic vegan, există înlocuitori pentru ceara de albine?
- Ce alte utilizări are ceara de albine?
Citește în continuare și vei afla amanunte interesante.
Un pic de istorie
În limba latină, ceara se numește cera. Cea mai veche substanță care a purtat acest nume este ceara de albine. Ceara se recoltează prin topirea fagurilor albinelor, are o culoare galbenă și un miros plăcut, caracteristic. Este insolubilă în apă, flexibilă, se topește la aproximativ 65 grade Celsius.
Culoarea galbenă pe care o are ceara din stup provine din pigmenţii polenului. Substanţele, în general foarte pigmentate, care înconjoară grăuncioarele de polen ale plantelor se dizolvă în ceară şi o colorează. Ulterior, ceara se încarcă cu propolisul adus de albine, cu mătasea coconilor părăsiţi în celule de albinele care se nasc. Examinat la microscop, fagurele de ceară învechit se dovedeşte a fi un material alcătuit din elemente disparate, mult mai solide decât pelicula subţire de ceară secretată inițial de albine.
Uneori, ceara are culoare galben deschis, alteori mai închis, spre maro, sau cu tentă de verde, atunci când are mai mult propolis.
Încă din antichitate, ceara de albine a avut mai multe utilizări. Era folosită pentru a acoperi tăblițe de lemn, denumite tabula cerata, pe care se scria cu un înstrument din metal sau os, ascuțit la un capăt și turtit la celălalt, denumit stilus. Ca o curiozitate, în perioada 1786-1855, în diferite galerii de mină de la Roşia Montană au fost descoperite 25 de table cerate romane, care datează din anii 131-167 e.n.
După ce tăblițele au fost înlocuite de papirusuri, ceara a fost folosită pentru a aplica un sigiliu.
Ceara de albine s-a folosit pentru realizarea lumânărilor, și se folosește și astăzi, datorită mirosului plăcut și a faptului că purifică aerul.
În Evul Mediu, pentru turnarea statuilor de bronz s-a folosit procedeul în ceară pierdută, care permitea turnarea dintr-o singură bucată. În acest procedeu, ceara era folosită pentru realizarea negativului statuii.
Cum se folosește ceara de albine în compoziția produselor cosmetice naturale
Ceara aparține categoriei de lipide, de aceea, este inclusă în preparatele care conțin uleiuri și unturi, adică unguente, balsamuri, creme, balsam de buze, deodorante solide, alte produse sub formă solidă.
Procentul de utilizare uzual este de 1-5% în balsamuri, unguente și creme, poate ajunge până la 10% în produsele solide.
Cel mai vechi preparat cunoscut, care conține ceara de albine, este Ceratul lui Galenus. Galenus este un medic din antichitate, care a fost medicul personal al mai multor împărați romani. Preparatul lui conținea ceară de albine, ulei de migdale, borax, apă florală de trandafiri şi tinctură de benzoe.
În decursul timpului au fost testate nenumărate rețete de unguente și balsamuri, cele cu conținut mare de ceară și ulei de măsline fiind folosite în mod special pentru proprietățile reparatorii și cicatrizante.
Beneficii pentru piele
- Protejează, are un efect filmogen, adică crează o adevărată barieră de protecție, chiar dacă este folosită în concentrație mică. Deşi formează un film ocluziv, protejează pielea fără a înfunda porii.
- Previne pierderea apei la nivelul pielii (transepidermal water loss, TEWL). Pielea rămâne mai mult timp hidratată, creându-se condiţii optime pentru regenerarea epidermului.
- Efect antibacterian. La fel ca mierea, ceara de albine are proprietăţi antibacteriene bine documentate. Într-un studiu din anul 2005, s-a demonstrat că un amestec de miere şi ceară de albine inhibă dezvoltarea bacteriilor şi a fungilor, fiind de un real folos în tratarea iritaţiei de scutec, precum şi a altor tipuri de infestări cutanate.
- Cicatrizant, ajută la vindecarea rănilor
- Antiinflamator și calmant, previne mâncărimea. Conform unui studiu publicat în 2012, pacienţilor participanţi la studiu care suferiseră arsuri severe şi care, ulterior, în timp ce pielea se vindeca, manifestau fenomene intense de prurit, li s-a administrat o cremă pe bază de ceară de albine şi ulei de măsline. Acest preparat a diminuat senzaţia de mâncărime în mod semnificativ, astfel încât pacienţii nu au mai avut nevoie de altă medicaţie pentru calmarea pruritului.
Ceara de albine care se folosește în mod obișnuit in produsele cosmetice, și o găsești pe etichetă cu denumirea cera alba, este o ceară purifcată. Prin filtrare şi tratare termică devine albă şi cu un miros mai puţin pregnant faţă de varianta galbenă. Astfel, oferă libertate în crearea compoziţiilor, fără influenţă asupra culorii sau parfumului rezultat. Dar, la fel ca la orice alt produs prelucrat, își pierde o parte din calitățile terapeutice (așa cum se întămplă și cu uleiurile, citește aici un articol despre uleiuri).
Dacă ești în căutarea unei creme cu barieră de protecție pentru piele, pentru iarnă, de exemplu, atunci alege un unguent, iar culoarea acestuia să fie galbenă. Astfel ești sigură că ceara din compoziție este ceară prelucrată minim. Desigur că uleiurile sau unturile folosite influențează și ele în ce măsură unguentul este terapeutic.
Variante vegane pentru ceara de albine
Dacă ești în căutarea unui produs vegan, atunci va trebui să cauți alte variante de ceară în compoziția cremelor. O astfel de ceară poate fi:
- Ceara de Candelilla (Euphorbia cerifera cera). Este secretată de arbustul Euphorbia cerifera, nativ din Mexic, şi se obţine prin cufundarea frunzelor în apă clocotită.
- Ceară de Carnauba (Copernicia cerifera cera). Este obţinută din frunzele palmierului Copernicia cerifera, nativ din Brazilia
- Ceară de iasomie (Jasminum grandiflorum flower wax) Ceara se obţine în urma procesului de fabricaţie a absolutului de iasomie din specia Jasmin grandiflorum.
- Ceară de tuberoze (Polianthes tuberosa flower wax). O ceară florală parfumată, derivată din procesul de creare a absolutului de tuberoze.
Alte utilizări ale cerii de albine
Lumânările sunt cea mai cunoscută formă de folosire.
Ceara de albine se folosește la tratarea lemnului, îi dă un luciu plăcut și îl impermeabilizează.
O altă utilizare casnică este realizarea unor șervete îmbibate în ceară de albine, în care se pot ambala alimente. Aceste șervete sunt reutilizabile, se pot spăla, și sunt o alternativă ecologică la folia alimentară.
Ceara de albine face parte din compoziția unor produse pentru îngrijirea încăltămintei din piele (de exemplu acesta).
Le sunt recunoscătoare albinuțelor pentru munca lor neobosită, pentru miere, ceară și tot ceea ce ne oferă cu atâta generozitate. Albinele sunt cele mai importante insecte polenizatoare. În ultimii ani, populația de albine este în scadere. Acesta este un efect negativ al poluării și al gestionarii defectuoase a activităților umane. Dar, dacă suntem un pic mai grijulii, mai gospodari și mai responsabili față de natură, ne putem bucura de produsele stupului. Un articol interesant găsești aici Puterea vindecătoare a albinelor.
Referințe
- Types of waxes and their use in cosmetic products, Monica Creţan Stamate, Alexandra Bujor, Mousa Sha’at, Lăcrămioara Ochiuz, First published: 28 mai 2018
- Al-Waili NS.Clinical and mycological benefits of topical application of honey, olive oil and beeswax in diaper dermatitis. Clinical Microbiology and Infection (CMI), European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases 2005;11(2):160-163.
- Lewis PA, et al. A randomized controlled pilot study comparing aqueous cream with a beeswax and herbal oil cream in the provision of relief from postburn pruritus. J Burn Care Res. 2012 Jul-Aug;33(4): 195-200.
- Topical Formulation Containing Beeswax-Based Nanoparticles Improved In Vivo Skin Barrier Function, Carla Souza, Luis Alexandre Pedro de Freitas, Patrícia Maria Berardo Gonçalves Maia Campos, Affiliations expand, PMID: 28213845, DOI: 10.1208/s12249-017-0737-x