Atunci când alegi un produs cosmetic, după ce definești ce funcție dorești să aibă, cauți să identifici ce beneficii are pentru piele.
Primele calități pe care le urmărești sunt hidratarea și emolierea.
Ce înseamnă acești doi termeni?
Poți folosi o cremă care să fie și hidratantă și emolientă sau trebuie să alegi două diferite?
Cum identifici ingredientele care aduc aceste beneficii?
Ce înseamnă hidratarea pielii?
Termenul în limba engleză este hydration. Un alt termen din limba română, care înseamnă același lucru, este umectant.
Hidratarea se referă la adăugarea sau menținerea apei în straturile superioare ale pielii. Este procesul de a furniza apă la nivel celular, asigurând un nivel optim de umiditate. Hidratarea ajută la menținerea funcției barierei pielii, la elasticitate și la un aspect sănătos al pielii.
Cremele hidratante asigură țesuturilor pielii cantitatea de apă necesară pentru ca aceasta să arate bine, dar și să înlăture senzația de piele uscată, sau care strânge, și care poate fi extem de neplăcută. Senzația de piele uscată poate apărea datorită insuficientei hidratări, dar și anumitor afecțiuni. O cremă cosmetică hidratantă nu poate vindeca pielea, dar poate ușura senzația și poate ajuta la refacerea echilibrului pielii și la declanșarea procesului de vindecare.
Hidratarea pielii este optimă atunci când se realizează atât dinspre interior spre exterior cât și dinspre exterior spre interior.
Cum hidratăm pielea dinspre interior spre exterior?
Cel mai impoertant este să bem suficiantă apă. Apoi, alimentația este deosebit de importantă. Așa cum corpul nostru este peste 70% apă, așa și alimentele pe care le folosim este potrivit să conțină multă apă. Fructele și legumele proaspete sunt cele mai potrivite alimente, cu conținut mare de apă, dar și cu vitamine și minerale care hrănesc corpul, implicit pielea.
Cum hidratăm pielea dinspre exterior spre interior?
Prin produse cosmetice adecvate.
A spăla pielea sau a aplica apă pe față sau pe corp, hidratează imediat, dar apa se evaporă iar senzația de hidratare dispare foarte repede. De aceea, produsele cosmetice care conțin apă și alte componente hidratante sunt foarte importante.
Care sunt componentele hidratante dintr-un produs cosmetic?
Apa, desigur, dar mai sunt și atele în afară de apă?
Există creme care folosesc în loc de apa simplă o apă florală (de exemplu crema hidratantă pentru față).
Apa florală se obține la distilarea uleiurilor esențiale din plante, și aduce pielii componentele hidrosolubile din plante.
Așadar, este mult mai valoroasă decât apa simplă (citește aici un articol amplu referitor la apele florale).
Și acum, alte ingrediente:
- Glicerina: un ingredient umectant care atrage apa în piele și ajută la menținerea hidratării. Glicerina este un compus prezent în mod natural în procesul de realizare a săpunurilor naturale, în cantitate mare. Poate ai observat săpunuri din comerț care se laudă ca au glicerină. Ele au o anumită cantitate de glicerină adăugată la componentele săpunului. Este aceeași substanță chimică, dar în săpunurile naturale glicerina este prezentă datorită procesului de saponificare a uleiurilor.
- Acidul hialuronic: un compus natural prezent în piele, dar și un ingredient cosmetic. Poate atrage și reține o cantitate mare de apă, până la 1000 de ori greutatea sa în apă, menținând astfel hidratarea. Este o polizaharidă, care poate fi produsă fie din surse animale, dar poate fi creat și ca rezultat al biofermentării.Acidul hialuronic face parte din corpul uman; este în păr, ochi, articulații și, desigur, piele.
- Aloe Vera: un ingredient calmant și hidratant, extras din planta cu același nume, care ajută la îmbunătățirea hidratării și la calmarea pielii iritate. Datorită proprietăților sale excelente, am ales să îl folosesc în crema pentru față.
- Propanediol un ingredient cosmetic vegetal, versatil și inovator. Îl poți găsi ca ingredient în cremele de bună calitate, care își propun să nu folosească produse pe bază de petrol. Are caracteristici senzoriale excelente, un potențial scăzut de iritare sau sensibilizare a pielii. Are o umectanță îmbunătățită față de glicerină.
5. Lactatul de sodiu este sarea de sodiu a acidului lactic și este creat prin fermentarea zaharurilor din plante, din porumb sau sfeclă de exemplu. Deși este derivat din acid lactic, cele două ingrediente sunt foarte diferite. Poate fi găsit în pielea noastră ca factor natural de hidratare (Natural Moisturizing Factor) și transpirație. Lactatul de sodiu este mai hidratant decât glicerina și nu este lipicios.
6. Mierea – un hidratant natural excelent. Mierea este plină de compuși care sunt fantastici în îngrijirea pielii, cum ar fi vitaminele, polifenolii și enzimele. Deoarece este lipicioasă, este cel mai adesea adăugată la produsele de spălare, cum ar fi demachiantele faciale, dar este încorporată și în balsamuri de buze sau în alte unguente. O vei găsi ca ingredient în puține produse pentru că este dificil de conservat, în starea ei naturală se autoconservă, dar în combinație cu alte ingrediente, este mai complicat.
Ce înseamnă emoliere?
Termenul folosit în limba engleză este moisturizing. Cea mai potrivită traducere este emoliere, nu trebuie confundată cu hidratarea despre care am vorbit mai sus.
Emolierea se referă la înmuierea și catifelarea pielii. Emolierea ajută bariera lipidică a pielii să funcționeze bine ca strat protector și să fie pe deplin eficientă în prevenirea pierderii transepidermice de apă (TEWL este prescurtarea pentru “Transepidermal Water Loss” în limba engleză, ceea ce înseamnă Pierderea Transepidermală de Apă)
Care sunt componentele emoliente dintr-un produs cosmetic?
- Uleiurile vegetale, cum sunt uleiul de măsline, de migdale dulci, din sâmburi de struguri sau din tărâțe de orez. Bogăția uleiurilor vegetale este extrem de mare, ele sunt folosite de mii de ani pentru a hrăni pielea, și sunt cea mai naturală alternativă.
- Unturi vegetale: Unturile vegetale, cum ar fi untul de shea, untul de cacao sau untul de cupuacu conțin lipide benefice pentru piele. La fel ca uleiurile vegetale, sunt utilizate în produsele cosmetice pentru a hrăni pielea.
- Ceruri naturale: Cerurile naturale, cum ar fi ceara de albine sau ceara de carnauba, sunt lipide solide și se utilizează în produsele cosmetice pentru a conferi consistență și pentru a forma o barieră protectoare pe suprafața pielii, ajutând la menținerea hidratării.
- Uleiul de Jojoba – îl mențtionez aici separat pentru că, după structură, este de fapt o ceară lichidă. Un ulei “uscat”, are o structură lipidică foarte apropiată de cea a pielii (un articol pe larg aici).
- Squalane: Acesta este un compus lipidic obținut din ulei de măsline sau din alte surse vegetale. Are o excelentă compatibilitate cu pielea, se absoarbe rapid și ajută la emoliere.
- Lecitina: Lecitina este un amestec de fosfolipide naturale, cum ar fi fosfatidilcolina, fosfatidiletanolamina și fosfatidilinositol, obținute în principal din surse vegetale, precum soia sau floarea-soarelui. Aceasta este utilizată în produsele cosmetice pentru proprietățile sale emoliente, hidratante și pentru capacitatea sa de a îmbunătăți textura și stabilitatea produselor.
Am menționat aici ingredientele cosmetice naturale.
Merită de notat câteva ingrediente, pe care le găsești în produsele cosmetice uzuale, pentru a le putea identifica
- ingrediente sintetice silicon (dimeticon, ciclometicon), petrolatum (vaselină), ulei mineral, PEG (polietilen glicol)
- ingrediente de origine animală lanolina (provenită de la oi), grăsimile animale (de obicei de vită) care se folosesc la realizarea săpunurilor naturale.
Eu nu folosesc ingrediente din această listă. Consider că este cel mai sănătos pentru pielea noastră să folosim ingrediente vegetale, cât mai prietenoase cu cu pielea noastră, dar și cu natura.
Ce folosesc totuși este ceara de albine, într-adevăr de origine animală, dar din surse locale, sustenabile.
Ce conține o cremă hidratantă și emolientă?
Pentru ca o cremă șă fie hidratantă și emolientă, trebuie să conțină elemente din ambele grupe, pentru că acestea au rol foarte diferit. Poți alege un produs care să ofere mai multă hidratare, acordând atenție elemetelor din primul grup. Dar elementele din al doilea grup sunt extrem de importante, pentru că, dacă nu sunt prezente, apa se va evapora iar efectul de hidratare se va pierde.
Principalul produs la care m-am referit în acest articol este crema, cea care rămâne pe piele. Alte produse, cum sunt cele pentru spălare, au ca scop îndepărtarea murdăriei și impurităților. De aceea, este mai puțin propriu să ne referim la un săpun sau la un cleanser ca fiind hidratant și emolient.
Referințe
- Vegetable Butters and Oils as Therapeutically and Cosmetically Active Ingredients for Dermal Use: A Review of Clinical Studies
- Moisturizing effect of cosmetic formulations containing Aloe vera extract in different concentrations assessed by skin bioengineering techniques
-
Aloe Genus Plants: From Farm to Food Applications and Phytopharmacotherapy