Skinminimalism este denumirea pentru o rutină minimalistă de îngrijirea tenului. Această tendință se referă în principal la un număr redus de produse cosmetice utilizate dar și la calitățile lor. Scopul principal al unui regim minimalist de îngrijire a pielii este de a minimiza utilizarea produselor chimice agresive și de a se concentra pe îngrijirea și protejarea pielii în mod natural.
Rutina minimalistă de îngrijire a pielii poate varia în funcție de nevoile și preferințele individuale, dar în esență este o abordare simplă, naturală și eficientă în îngrijirea pielii. Vei găsi și exprimarea de less is more, adică mai puțin înseamnă mai mult.
Ce înseamnă esențial?
Un alt aspect este faptul că esențial înseamnă lucruri diferite pentru persoane diferite. Așa că, este imposibil să definim un standard pentru esențial în industria de frumusețe. De aceea, este foarte important să facem propriile alegeri în mod informat.
Consumatorii au uneori dificultăți în alegerea unor produse de înfrumusețare, din pricina lansării pe piață a nenumărate produse noi, noi ingrediente active și afirmații de eficacitate. Astfel, le este greu să determine dacă un produs este cu adevărat esențial și eficient pentru problemele sau tipul lor de piele.
Iată principiile care se folosesc în skinminimalism
- Un număr redus de produse cosmetice
- Utilizarea unor produse multi-funcționale
- O lista scurtă de ingrediente, de preferat naturale și eficiente
- Folosirea unor produse de calitate
Beneficiile îngrijirii pielii folosind principiile de skinminimalism
- Economisești timp și bani
Minimizarea numărului de produse pentru îngrijirea pielii înseamnă investirea doar în cele de care pielea ta are într-adevăr nevoie. Pentru o persoană activă, beneficiul suplimentar constă în economisirea timpului. Nu ai nevoie de 12 etape de îngrijire a pielii și de așteptat după fiecare aplicare a produsului pentru a se absorbi. În plus, nu cumpăra un produs înainte să se termine cel pe care îl folosești acum, și nu cumpăra o cantitate pe care estimezi că nu o vei folosi.
Ce poate fi mai bun decât economisirea timpului și a banilor?
- Reducerea posibilității de a avea pielea iritată
Prea multe ingrediente combinate înseamnă că există șanse ca pielea ta să se irite și să devină sensibilă. Acest lucru se poate întâmpla deoarece unele substanțe active nu sunt potrivite unele cu altele. Din pricina multitudinii de produse, nu poți identifica la ce anume a reacționat negativ pielea ta. De exemplu, exfolierea chimică excesivă sau afectarea negativă a pielii de către mult lăudatul Retinol sunt doar două exemple des întâlnite.
O modalitate bună de a evita astfel de situații este să reduci numărul de produse pe care le aplici. Acest punct este valabil în special pentru cei care suferă de acnee, rozacee sau alte afecțiuni.
- Maximizarea efectului produselor
Dacă ai o rutină de îngrijire a pielii cu 10-12 pași, este esențial să faci pauze între aceștia pentru a permite produselor să se absoarbă. Unele produse necesită mai mult timp pentru a intra în piele, dar s-ar putea să nu le fi acordat suficient timp pentru a se absorbi complet. Aceasta duce la faptul că nu beneficiezi de toate avantajele pe care ar fi trebuit să ți le ofere un produs. Un stil minimalist în îngrijirea pielii te ajută să obții maximum de beneficii din rutina ta de îngrijire.
- Un stil de viață sustenabil
În ultima perioadă, se vorbește din ce în ce mai mult despre modalități de a proteja natura și Planeta în sine, și despre a duce o viață conștientă. Nu este ușor să facem acest lucru. Obiceiurile de îngrijire a pielii sunt un compotament căruia nu îi acordăm prea multă atenție din punct de vedere al sustenabilității. Poate ni se pare că nu prea avem ce economisi, recicla sau proteja.
Dar, abordarea unui sistemului skinminimalism poate ajuta în mai multe direcții. Una dintre ele este reducerea ambalajelor utilizate. O alta foarte importantă este utilizarea responsabilă a resurselor. Am mai vorbit despre aceste aspecte în articolul despre Cosmeticele fără apă. Folosind cu înțelepciune resursele, ajutăm generațiile viitoare să aibă șansa la o viață bună, și acces în continuare la ceea ce avem noi acum.
Ce produse poți alege pentru o rutină minimalistă de îngrijire a pielii?
Etapele de îngrijire a tenului sunt:
- curățarea
- hidratarea și tonifierea
- hrănirea și protecția
Pentru curățare există mai multe variante, cleansere sub formă de spumă, creme demachiante, emulsiile sau laptele demachiant, precum şi loţiunile bifazice destinate zonei oculare.
Pentru a simplifica, și pentru a urma principile de skinminimalism, ai putea folosi doar unul dintre aceste produse pentru întreaga față, cu condiția să fie suficient de delicat cu zona ochilor. Un Bi-phase Cleanser, un Oleogel sau un Gel-To-Milk Cleanser sunt produse simple dar extrem de eficiente. Ce se mai folosește pentru curățare este scrubul, pentru îndepărtarea celulelor moarte sau exfoliantul. Acestea sunt produse care nu este recomandabil să fie folosite în fiecare zi, și trebuie să ai grijă dacă alegi să le folosești, să fie suficient de blânde cu pielea ta.
Ca produs hidratant și tonic poți folosi fie o cremă hidratantă fie doar o apă florală simplă. Printre ingredientele cremei identifică activele botanice antioxidante, cum este cel din ceai verde, de exemplu. Tot aici sunt incluse și activele antirid, cum este de exemplu extractul de Bakuchiol. Brandurile internaționale folosesc Retinol, un produs eficient, dar care are uneori efecte secundare. Extractul de Bakuchiol este alternativa naturală la Retinol, dar în vei găsi doar la brandurile care folosesc ingrediente naturale.
Cea mai bună hrănire și protecție este dată de uleiurile botanice. Poți folosi un ser pentru față care are în compoziție uleiul de Argan, de Jojoba sau de Migdale. Uleiurile minerale sunt o alternativă mai ieftină, dar care nu îți aduc proprietățile plantelor.
Concluzie
Desigur că acestea sunt doar principii de îngrijire. Dacă pielea ta are o anumită afecțiune, prima recomandare pe care trebuie să o urmezi este cea a unui medic. Însă dacă urmărești să simplifici rutina ta, sau ești în căutarea unei rutine care să îți acopere necesitățile pielii tale, te invit să ai în vedere principiile de skinminimalism.