Citind eticheta unui produs cosmetic natural, găsești una dintre aceste denumiri
Apă florală, hidrosol, hidrolat.
- Ce înseamnă fiecare dintre aceste denumiri?
- Care este metoda de obținere a unei ape florale, hidrosol sau hidrolat?
- Ce beneficii au pentru piele?
- Ce rol au într-un produs cosmetic?
În limbaj obișnuit, aceste cuvinte, apă florală, hidrosol sau hidrolat sunt cuvinte similare.
Să păstrăm denumirea de apă florală, pentru că este cel mai des întâlnită.
Cum se obține o apă florală?
O apă florală este produsă prin distilarea florilor proaspete, frunzelor, fructelor sau a altor materiale vegetale.
Distilarea este procesul de trecere a apei sau a aburului printr-o masă de plante.
Prin distilare, se obțin două produse finale:
- uleiul esențial, care conține constituenții solubili în ulei ai plantei și
- apa de condensare, care conține constituenții solubili în apă ca precum și picături microscopice de ulei esențial.
Această apă condensată este ceea ce numim apă florală, hidrosol sau hidrolat.
Materia vegetală utilizată în procesul de distilare conferă hidrolatului proprietățile aromatice și terapeutice ale plantei. Uleiul esențial preia din plante mici molecule valoroase, și anume cele care sunt liposolubile, se dizolvă în ulei. Hidrolatul preia moleculele hidrosolubile, cele care se dizolvă în apă.
Mirosul
De cele mai multe ori, mirosul unui hidrolat va semăna foarte tare cu planta din care provine. La fel se întămplă și cu uleiurile esențale. Marea diferență este concentrația. Un ulei esențial are mirosul foarte puternic, pentru că moleculele extrase sunt foarte concentrate. Un hidrolat are un miros delicat, și nu atăt de puternic, pentru că micuțele părți din plantă sunt mult diluate.
Tocmai din aceste motive, spre deosebire de uleiurile esențiale care trebuie diluate înainte de aplicarea pe piele, hidrolatele sunt mult mai blânde decât omologii lor și, în general, pot fi utilizate direct pe piele fără diluare suplimentară.
În imagine, un distilator foarte mic, poate fi folosit pentru a distila câțiva zeci de litri de plante.
Toate apele florale sunt la fel?
Răspuns scurt, NU, și aici nu e vorba despre planta folosită ci despre metoda de obținere.
CITEȘTE ETICHETA unui produs, informează-te. Dacă scrie apă florală, hidrolat sau hidrosol 100%, atunci poți fi sigur că ai cumpărat o apă obținută prin distilare.
Dacă scrie apă, ulei esențial, solubilizant, conservant, atunci însemnă că este un produs obținut prin adăugarea unei mici părți de ulei esențial (câteva procente, probabil 2-3%, asta nu scrie pe etichetă) la o mare parte de apă. Pentru ca uleiul să nu plutească la suprafața apei, este nevoie de un solubilzant. Știm cu toții că apa și uleiul nu se amestecă, fără alți aditivi. Iar pentru că este un produs cu apă, are nevoie de un conservant.
Un pic de anatomie
Pielea este organizată în două straturi principale, epiderma și derma. Fiecare strat este compus din tipuri de celule specializate care contribuie la proprietățile unice ale fiecăruia.
- Epiderma este compusă din keratinocite în diferite stări de diferențiere și are în primul rând o funcție de barieră, prevenind pierderea apei și invazia microbilor și toxinelot în organism
- Funcția principală a dermei, constituită în principal din colagen și elastină, este de a oferi sprijin fizic și nutrițional epidermei
Ce trebuie să facem este să ne păstrăm corpul și plelea hidratate, pentru ca aceste funcții să fie îndeplinite la capacitate maximă. De aceea, unul din scopurile principale ale produselor cosmetice este să mențină pielea hidratată, și să prevină pierderea de apă transepidermială (găsești în limba engleză Trans Epidermal Water Loss, sau prescurtarea de TEWL).
Ce mai trebuie să știi este despre piele este că pielea sănătoasă are un pH ușor acid, adică 5.5, față de 7 cât este un pH neutru. Ce relevanță are în descrierea hidrolatelor acest număr? Hidrolatele au și ele un pH ușor acid, diferit de la plantă la plantă, dar apropiat de pH-ul normal al pielii. De aceea hidrolatele sunt acceptate foarte ușor de pielea noastră.
Un hidrolat poate fi folosit direct pe piele, nediluat, pentru a hidrata pielea, și împreună cu apa, aduce pielii mici părți valoroase din plantă.
Hidrolate – beneficii pentru piele
- Cel mai important beneficiu pentru piele al unui hidrolat este hidratarea, foarte valoroasă tocmai datorită funcțiilor pielii
- Calmează inflamația pielii
- Promovează regenerarea celulară
- Ajută în mod natural la reglarea secreției de sebum
În timp ce uleiurile esențiale sunt chiar esența unei plante, așa cum le spune numele, hidrolatele sunt partea blândă, ușoară. Există persoane care nu tolerează uleiurile esențiale, chiar dacă le-ar place mirosul. Aceste persoane pot folosi o apă florală, care păstrează mirosul plantei, dar este o formă mult mai diluată față de un ulei esențial.
Cum este folosit un hidrolat într-un produs cosmetic?
Un hidrolat poate fi un produs cosmetic de sine stătător. Poate cea mai cunoscută apă florală este cea de lavandă, o poți găsi ca atare în magazinele naturiste, sau chiar în farmacii, în mici sticluțe cu spray. Poți folosi acest spray ca să îți răcorești și hidratezi fața într-o zi călduroasă de vară.
O utilizare importantă a unei ape florale este ca parte a unei creme, și mă refer aici la cremele organice. O cremă este un produs cosmetic obținut prin amestecarea unei părți de apă cu o parte de ulei, prin folosirea unui emulsifiant (asemănător cu pregătești o cremă pentru tort, cu unt și ouă, în propria bucătărie).
Revin la CITIREA ETICHETEI, dacă citești cu atenție ce scrie pe o cremă obișnuită, primul ingredient pe care îl găsești este banala apa, cu denumirea de AQUA.
Dacă alegi o cremă organică, primul produs de pe lista de ingrediente va fi un hidrolat, mult mai valoros față de apa simplă, pentru că aduce proprietățile plantei din care este realizat. Apa este parte a unei creme în proporție de 20 până la 80% (cifre oarecare, nu mă refer la un produs anume). Dacă îți dorești ca acea parte a cremei tale să îți aducă în plus față de hidratare și beneficiile minunate ale plantelor, caută neapărat cuvântul hidrolat sau hidrosol pe eticheta cremei.
Eu folosesc apa de lavandă în crema hidratantă pentru față, dar și în crema pentru mâni.
Câteva exemple
- Apa de trandafiri este una dintre cele mai comune și populare ape florale, miroase uimitor și este un hidratant ușor – acționează ca un umectant pentru a atrage umezeala în piele și pentru a ajuta la reținerea acesteia. De asemenea, este ușor astringentă și ajută la minimizarea aspectului porilor, controlând în același timp producția de sebum și restabilind echilibrul pH-ului pielii
- Hidrolatul de Salvie – Acesta este un tonic excelent pentru tenul gras sau predispus la acnee. Hidrolatul din Salvie poate fi folosit si in formulele de par, ca tratament pentru mătreață
- Hidrolatul de Melissa sau Lămâița – Acest hidrolat poate fi folosit si ca tonic linistitor pentru piele, ajutand la calmarea chiar si a pielii celei mai sensibile
- Să nu uităm de cel mai popular hidrolat, cel de Lavandă – acesta este excelent pentru răcirea și calmarea pielii iritate. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii, deci este foarte bun pentru reducerea roșeții. Ca și în cazul apei de trandafiri, este potrivit pentru toate tipurile de ten, de la gras la uscat.
Un punct de vedere legat de ecologie și mediu
În timpul procesului de distilare a materialelor vegetale, uleiurile esențiale sunt de obicei considerate produse principale.
Materialul vegetal rămas după distilare (reziduuri solide), precum și apa florală, sunt considerate în mod clasic produse secundare ale acestui lanț de fabricație. Utilizarea unor astfel de subproduse constituie o abordare sustenabilă, conform principiilor economiei circulare, pentru a face față problemelor de mediu derivate de generarea unei cantități uriașe de deșeuri. Prin urmare, oamenii de știință sunt atrași să investigheze potențialii compuși de mare valoare obținuți în astfel de produse secundare.
Studiind proprietățile apelor florale, s-a ajuns la concluzii interesante. Au început să fie distilate plante nu pentru uleiul esențial obținut, ci doar pentru a obține hidrolatele
Ce mai poți citi legat de acest subiect
O carte extrem de interesantă, cu referințe foarte detaliate despre hidrolatele obținute din mai multe plante, este Hydrosols, The Next Aromatherapy, by Suzanne Catty, îmi pare rău dar nu am găsit un link spre un profil al autoarei, ca să îți poți face o idee ce carte minunată este aceasta.
Un articol interesant despre lavandă găsești aici.
Un articol științific care mi s-a părut relevant, aici: Review on the medicinal properties of some aromatic hydrosols
Și încă unul aici Reconsidering Hydrosols as Main Products of Aromatic Plants Manufactory: The Lavandin ( Lavandulaintermedia) Case Study in Tuscany
Cum poți să distilezi acasă o apă florală din planta ta preferată
E simplu, folosești doar vase din bucătărie.
- Ia un vas de 5 litri și pune în el 1 litru de apă
- Pune dreasupra o sită mare, de diametrul un pic mai mic decât vasul, să ajungă până la suprafața apei, dar să nu intre în apă
- Umple sita cu plante, cât de multe reușești să pui în sită
- Pune în mijlocul sitei un vas în care vei colecta hidrolatul, de exemplu un bol de 300 ml
- Ia capacul vasului și pune-l pe vas cu mănerul în jos.
Acum pornește plita la intensitate mai mare până începe să fiarbă apa, apoi redu intensitatea la minim.
Poți ajuta condensarea punând o bucată de gheață pe capac, ca să se formeze o diferență de temperatură.
Acum trebuie doar să aștepți ca apa florală să se acumuleze în bol. Vei obține 200-300ml de hidrolat.
Încearcă, nu e greu, timp de aproximativ o oră, până se colecteaza apa florală, toată casa o să miroasă ca în rai ☺️.