Untul de Shea este un unt bogat în nutrienți, plin de vitamine și antioxidanți. Ajută la calmarea și repararea pielii uscate sau deteriorate.
Cum arată planta?
Untul de Shea se obține din fructele unui copac nativ din Africa, pe numele său Vitellaria paradoxa. Îl găsim uneori și cu denumirea de Butyrospermum parkii.
Este un copac cu frunze de culoare verde închis, care crește de obicei până la 7–15 m. Dar a ajuns și la 25 m și un diametru al trunchiului de 2 m. Copacul începe să dea primul rod când are 10 până la 15 ani; producția completă este atinsă când arborele are aproximativ 20 până la 30 de ani. Apoi produce nuci timp de până la 200 de ani.
Dar fructele și semințele de Shea?
Copacul produce niște fructe mici, cu o pulpă subțire, care înglobează o sămânță. Din această sămânță uleioasă se extrage untul.
Fructele seamănă cu niște prune, au 4 până la 8 cm lungime. Fiecare fruct cântărește între 10 și 57 de grame. Durează 4 până la 6 luni pentru fructele să se coacă. Pe un copac cresc 15-20 kg de fructe. Fiecare kilogram de fructe dă aproximativ 400 g semințe uscate. Prima recoltă o va avea un fermier abia după 10 ani după ce a plantat copacii, iar livada lui va fi în sfârșit matură doar după 15 ani. E nevoie de multă perseverență și răbdare pentru a înființa o livadă cu copaci de Shea.
Cum se obține untul de Shea?
Extragerea untului este făcută de către femei, este o muncă manuală foarte migăloasă. Ele separă semințele, apoi le sparg, manual. Apoi există o etapă de prăjire, care va oferi preparatului final o aromă specifică de fum.
Apoi semințele se fierb, iar untul începe să plutească la suprafața vasului. Se separă și apoi este măcinat și filtrat pentru îndepărtarea impurităților.
Untul de Shea este denumit aurul femeilor. Este o sursă importantă de venit pentru femeile din Ghana, dar munca lor este grea, și de multe ori nu este plătită proporțional cu efortul lor și cu calitatea untului pe care îl produc.
Variante ale untului de Shea
- Cel mai valoros unt este cel nerafinat. Dacă ai vreodată ocazia să testezi un unt nerafinat, ai să observi că are o culoare crem și un miros destul de puternic. Mirosul se datorează modalității de realizare a untului. Semințele sunt prăjite în cursul procesului de prelucrare, iar această prăjire generează un miros specific.
- Există și varianta de unt rafinat. Aici depinde mult de metoda de rafinare. Dacă rafinarea și purificarea sunt non-chimice, decolorarea și dezodorizarea se realizează cu abur, atunci proprietățile untului sunt păstrate. Beneficiul acestei metode este mirosul mai puțin puternic și mai ușor de tolerat. Dar, o parte dintre componentele naturale ale untului se pierd prin procesul de rafinare. Cu cât untul va fi mai rafinat, cu atât culoarea lui va fi mai albă iar mirosul mai slab.
- Dacă însă rafinarea se face cu solvenți chimici, proprietățile untului vor fi mult diminuate.
Proprietățile untului de Shea
- Include vitaminele A, E, F și acizi grași importanți pentru sănătatea pielii.
- Conține fenoli similari cu cei care se regăsesc în ceaiul verde.
- Untul de Shea îmbunătățește producerea colagenului și este un hidratant foarte eficient.
- Ajută la oprirea mâncărimii pielii, prin redarea elasticității. Din acest motiv este ideal pentru utilizarea în cremele pentru dermatite, exeme, psoriazis. Untul de Shea de sine stătător nu va vindeca nici una dintre aceste afecțiuni, dar va ajuta pielea să își recapete proprietățile pe care le are în starea de sănătate, astfel senzația de mâncărime sau piele uscată va fi mult diminuată.
- Untul de shea are un SPF natural de 6 până la 10, formează o barieră de protecție ușoară împotriva radiațiilor UV. Aceasta nu însemnă că ne va proteja de arsuri solare, dar va ajuta pielea să își folosească propria capacitate de protecție.
- Protejează pielea de poluare și vânturi puternice, construind o barieră care previne pierderea apei.
5 modalități de folosire a untului de Shea
- În crema pentru îngrijirea mâinilor, untul de Shea ajută la hidratare și protecție
- Într-un unt de corp emolient, folosit zilnic, untul de Shea ajută la prevenirea vergeturilor în timpul sarcinii (în combinație cu alte unturi și uleiuri, cum este uleiul de avocado)
- Într-un balsam sau gloss pentru îngrijirea buzelor, pentru o senzație de înmuiere și hidratare
- Folosit într-un săpun, împreună cu untul de cacao și alte uleiuri valoroase, partea nesaponificabilă a untului de Shea hrănește pielea în profunzime
- Pentru a calma pielea cu mâncărimi cauzate de dermatite sau eczeme, untul de Shea este imbatabil
Referințe
-
Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils, Tzu-Kai Lin, Lily Zhong, and Juan Luis Santiago
- Akihisa, Toshihiro, et al. “Anti-Inflammatory and Chemopreventive Effects of Triterpene Cinnamates and Acetates from Shea Fat.” J Oleo Sci, vol. 59, iss. 6, 2010, pp. 273-280., doi:10.5650/jos.59.273
- “Shea Butter Nourishes Opportunities for African Women.” United Nations Africa Renewal.
-
Rendre la gestion plus rationnelle grâce au commerce: les produits du karité en Afrique, E.T. Masters, J.A. Yidana et P.N. Lovett