Uleiul de cânepă este un produs natural apreciat pentru multiplele sale beneficii. Obținut din semințele plantei de cânepă, acest ulei este bogat în acizi grași esențiali și antioxidanți. Printre beneficiile sale se numără îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, menținerea pielii hidratate și protejarea împotriva radicalilor liberi. Descoperă acum beneficiile uleiului de cânepă pentru o stare de bine și vitalitate!
Cânepa – care e prima idee la care te gândești când citești denumirea?
THC? CBD? Pânza din fibre de cânepă? Uleiul de cânepă, care se folosește la salată?
Eu mă gândesc la uleiul de cânepă ca ingredient cosmetic, ceea ce nu e de mirare, pe un site cu produse cosmetice naturale.
Hai să facem un pic de lumină printre utilizările plantei de cânepă.
Și apoi, îți spun ce ingredient cosmetic magic e uleiul de cânepă.
Și îți povestesc cum am descoperit semințele de cânepă.
Cum arată planta de cânepă?
Denumirea plantei este Cannabis sativa. Planta este înaltă, cu tulpini subțiri și frunze palmate.
- Poate ajunge la înălțimi de până la 4-5 metri. Tulpinile sunt lungi, subțiri și rezistente, iar scoarța lor bogată în fibre puternice se utilizează în industria textilă și construcții.
- Fiecare frunză este formată din 5-9 foliole înguste, alungite și zimțate pe margini, dispuse sub forma unei palme. Ele sunt de obicei de un verde închis și au o formă ușor asemănătoare cu o stea.
- Florile: Cânepa este o plantă dioică, ceea ce înseamnă că are plante separate de sex masculin și feminin. Florile masculului sunt mici și au o culoare verzui-gălbuie. Florile femelelor sunt mai dense și mai mari și în ele se acumulează canabinoizii.
- Semințele: În urma polenizării, plantele femele dezvoltă semințe mici, rotunde, de culoare maroniu-gri. Aceste semințe se folosesc în alimentație și din ele se obține uleiul.
Utilizarea plantei de cânepă
Cânepa este o resursă prețioasă pentru obținerea următoarelor, dar nu numai:
- Țesături și frânghii
- Hârtie
- Alimentar
- Fitoremedierea solului
- Preparate medicale
Țesături și frânghii
Cânepa este una dintre cele mai vechi plante cultivate pentru fibrele textile. Arheologii au descoperit o bucată de pânză de cânepă în Iranul de azi, Mesopotamia antică. Situl arheologic avea aproximativ 10.000 de ani.
În China antică, a fost folosită cânepa pentru a fabrica încălțăminte. China era cunoscută ca „țara dudului și a cânepei”.
Dovezile folosirii frânghiilor din fibre de cânepă sunt presărate de-a lungul istoriei, atât în Europa cât și în celelalte continente.
Hârtie. Un hectar de cânepă poate salva patru hectare de pădure
Hârtia produsă din cânepă conține cel puțin de trei ori mai multă celuloză decât alte plante. Dintr-un hectar cultivat cu cânepă se poate produce de patru ori mai multă hârtie decât dintr-un hectar de pădure. În plus, cânepa poate fi folosită la 4 luni de la cultivare, în timp ce copacii necesită 20-80 de ani ca să ajungă la maturitate. Hârtia fabricată din cânepă rezistă la descompunere și nu se îngălbenește. Nu necesită substanțe toxice pentru albire.
Alimentar
Semințele de cânepă sunt delicioase și au un gust subtil de nucă. Ele conțin o gamă largă de nutrienti: proteine, potasiu, zinc, magneziu, fier, fosfor, vitaminele din seria B, precum și proporția ideală de acizi grași esențiali, omega 3 și omega 6.
Semințele se consumă în diverse feluri: crude, adăugate la salate, lapte din semințe de cânepă, batoane energizante, pudră proteică din semințe de cânepă, un excelent unt din semințe.
Din semințe se obține prețiosul ulei de cânepă, care, la prima presă, are o culoare verde superbă.
Fitoremedierea solului
Cânepa curăță solul de contaminanți radioactivi și metale grele, cesiu și cadmiu, redând fertilitatea solului. Acest fel de decontaminare se numește fitoremediere. Rădăcinile plantelor de cânepă pătrund adânc în solul contaminat, absorbând substanțele chimice dăunătoare, pe care le depozitează în frunze și tulpini. Această tehnologie s-a folosit după accidentul nuclear de la Cernobîl, suprafețe întinse din zonă au fost cultivate pentru o lungă perioadă de timp cu cânepă, în scopul decontaminării.
Preparate medicale. Ce înseamnă CBD?
În medicină și sănătate, se folosește un activ important, cannabidiolul, pe care îl găsim cu acronimul CBD. Este al doilea cel mai abundent compus din cânepă, reprezintă aprox. 40% din extracte. CBD este unul dintre cei 113 compuși chimici canabinoizi găsiți în planta de Cannabis, mulți dintre aceștia sunt studiați pentru beneficiile potențiale pentru sănătate. CBD nu are efect psihoactiv, nu alterează conștiința și nu afectează sistemul nervos central.
Uleiul CBD poate avea efecte benefice pentru un număr mare de afecțiuni: boli cardiovasculare, dureri cronice, dependențe, alergii, etc.
Există diferite metode de extracție a CBD-ului, una dintre cele mai simple este cea cu ulei, pentru că CBD-ul este liposolubil. Se mai extrage cu CO2, etanol, hidrocarburi.
Ce înseamnă THC?
Frunzele, și îndeosebi florile plantelor de cânepă indiană conțin o substanță chimică sau drog, cu denumierea de THC, acronimul de la tetra-hydro-cannabinol, care provoacă pesoanei care o fumează sau o digeră o senzație de euforie. Se extrag două droguri principale: marijuana și hașișul.
Marijuana se extrage din florile uscate. Tulpina, frunzele și ramurile conțin puțin THC, de aceea nu se folosesc. Marijuana este de obicei fumată.
Hașișul se extrage din rășina obținută din florile plantei, și este o formă mai concentrată față de Marijuana, conține mai mult THC. Se fumează în pipă, sau adăugat în anumite preparate culinare.
Consumul de Cannabis este ilegal în majoritatea țărilor lumii.
Și acum, despre uleiul de cânepă
Uleiul de cânepă se extrage din semințele de cânepă, spre deosebire de CBD, care este un extras din planta de cânepă.
În alimentație
Uleiul de cânepă nerafinat are o culoare verde superbă, și un miros de ierburi proaspăt tăiate. Gustul său este ușor de nucă, cu note ierboase. Este bogat în acizi grași esențiali, omega 3 și omega 6, în proporția ideală pentru sănătate. Omega-3, în special acidul alfa-linolenic (ALA) și omega-6, în special acidul linoleic (LA), ajută la reducerea colesterolului rău (LDL) și la creșterea colesterolului bun (HDL). Menține sănătatea inimii, reducând riscul de hipertensiune arterială și atac de cord.
Are beneficii antiinflamatorii și antioxidante pentru întregul organism, dar în principal pentru sănătatea inimii și pielii.
Uleiul de cânepă consumat în alimentație, ajută la repararea pielii, reducând inflamațiile și iritațiile. Protejează pielea de daunele provocate de radicalii liberi și expunerea la soare.
PROPRIETĂȚILE ULEIULUI DE CÂNEPĂ
- Bogat în mod unic în acizi grași esențiali polinesaturați
- Are proprietăți regenerative
- Acționează ca un excelent hidratant al pielii
- Luptă împotriva semnelor de îmbătrânire cutanată
- Susține reînnoirea celulară
- Ajută la echilibrarea tenului gras.
.
PROFIL DE ACIZI GRAȘI
-
- Acid linoleic (omega-6): ~50-60%
- Acid alfa-linolenic (omega-3): ~15-20%
- Acid oleic (omega-9): ~10-15%
- Acid gamma-linolenic (GLA) ~1-4%
- Acidul stearidonic (SDA) ~0,5-2%
Uleiul de cânepă are un raport ideal omega-6 : omega-3, aproximativ 3:1, considerat optim pentru sănătate.
.
Uleiul de cânepă inclus în produsele cosmetice - beneficii pentru piele
Povestea promisă la începutul articolului, dacă ai avut răbdare să citești până aici
Prin anii 2000 se înființa în Cluj-Napoca un magazin, care era (și este) mai mult decât un magazin, Casa Bio. Imaginea alăturată este una oarecare, din magazin, cu un grup de persoane venite la un simpozion, să învețe și să afle lucruri noi de la fetele care conduc magazinul și au o vastă experiență în fitoterapie.
La Casa Bio se organizau cursuri de gătit din ingrediente bio, vegetale. Un concept foarte revoluționar pentru vremea aceea, care strângea în micul magazin o mână de femei doritoare să gătească sănătos pentru familiile lor. Internetul era aproape inexistent :).
Am avut ocazia să întâlnesc o mulțime de invitați deosebiți, care vorbeau din suflet despre sănătate și pasiunile lor.
Una dintre invitate a fost fondatoarea fabricii Canah din Salonta, cea care prelucrează semințe de cânepă.
Atunci am descoperit semințele și uleiul de cânepă, și m-am îndrăgostit iremediabil de ele.
Se pare că doar acum a sosit momentul să le folosesc din plin, așa încât să fie puse în valoare din toate punctele de vedere.
Folosesc uleiul de cânepă în crema pentru față, în serul cu avocado, în uleiul de masaj. Nu pot fi mai încântată de alegerea mea. Este un ingredient premium, românesc, cu minimă amprentă de carbon.
Referințe
Am citit un articol foarte interesant, în limba română: