O mulțime de uleiuri vegetale valoroase își fac loc în ultima vreme în produsele cosmetice, iar uleiul din sâmburi de struguri este unul dintre ele.
Numele lui sună familiar, acest ulei chiar se extrage din sâmburii de struguri.
Dacă ai să cauți informații despre acest ulei, vei găsi o descriere de genul: este un produs secundar al industriei de vinificație.
Ceea ce e perfect adevărat, dar e nedrept ca un produs atât de bun să fe calificat ca secundar.
Și, încă un lucru valoros, uleiul din sâmburi de struguri se încadrează în categoria UPCYCLE.
Ce înseamnă UPCYCLE?
Nu există cuvânt echivalent în limba română, dar există o explicație
În procesul de realizare a vinului, sâmburii strugurilor reprezintă un reziduu.
Aplicând acest concept de UPCYCLING, reziduurile sunt foloste pentru a le transforma în produse cu o valoare materială mai mare.
Nu este același concept ca economia circulară, aceasta se referă la readucerea în ciclul de producție a unor ingrediente.
Este vorba despre folosirea cu înțelepciune a resurselor puse la dispoziție de natură.
Cum se aplică UPCYCLING în ingredientele cosmetice?
În ultimii ani, această operațiune de UPCYCLING a adus ca ingrediente cosmetice o mulțime de uleiuri.
Sâmburii fructelor sunt presați la rece, iar uleiurile obținute sunt extrem de valoroase, pentru că păstrează intacte proprietățile plantelor.
Se presează sâmburii de struguri, caise, zmeură, coacăze, afine, chiar și sâmburii banalelor tomate.
Principiile active ale plantelor, adică substanțele valoroase specifice fiecărei plante, sunt reflectate în proprietățile uleiurlor.
Un pic de istorie
Prima menționare a uleiul din sâmburi de struguri este din secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Ferdinand al IV-lea, regele Castiliei și al León-ului, stat independent în partea de nord-vest a Peninsulei Iberice. Un medic arab a sugerat folosirea uleiului din semințe de struguri ca tratament pentru problemele pielii. Efectul curativ al uleiului a fost atât de bun încât Ferdinand al IV-lea a decis să păstreze secret atât procesul, cât și formula; elixirul a fost numit ulei regal sau ulei al tronului.
Producția de struguri este considerată una dintre cele mai importante activități agroeconomice din lume, cu peste 67 milioane de tone de struguri (Vitis vinifera) produse la nivel global în 2012, dintre care aproximativ 22 de milioane de tone produse în Uniunea Europeană. Sâmburii de struguri rezultați în urma producerii vinului au devenit o resursă importantă, cu potențial economic excelent în industria alimentară, cosmetică și farmaceutică.
În vremurile moderne, uleiul din sâmburi de struguri a fost produs pentru prima dată în Franța, dar acum este prelucrat în multe țări viticole, cum sunt Italia, Spania, Chile, Statele Unite, Australia. Producția de ulei este estimată în Franța, Spania și Italia la 42.000 de tone.
Aspectul și mirosul uleiului din sâmburi de struguri
Uleiul poate avea un miros puternic în versiunea sa nerafinată.
Culoarea variază de la verde intens la aproape incolor, în funcție de nivelul de rafinare.
Este un ulei fin, cu vâscozitate scăzută și cu uscare rapidă.
Dă o senzație plăcută pe piele, non-grasă.
Proprietățile uleiului din sâmburi de struguri
- Uleiul din sâmburi de struguri conține o cantitate mare de acid linoleic (46-74 la sută) și un procent moderat de acid oleic, aproximativ 14-44 la sută. Asta e partea care ține de chimie, n-aș fi menționat-o, dar, dacă ai să citești și celelalte articole despre uleiuri, ai să observi bogăția extraordinară a uleiurilor vegetale.
- Acești acizi grași îi conferă proprietăți emoliente excelente.
- Este bogat în vitamina E, în special în forma sa nerafinată, care ajută, de asemenea, uleiul să reziste la stresul oxidativ și să aibă o durată mai lungă de viață.
- Caracteristica antioxidantă ajută la protecția colagenului și elastinei pielii împotriva degradării
- Datorită concentrației sale excepțional de mare de taninuri, are calități astringente. Aceasta este o caracteristică aparte, pe care nu ai să o vezi la multe uieuri. Cu ce poți asocia termenul? Cu senzația pe care o dă un bob de strugure atunci când îl mănânci și spargi un sâmbure, chiar este astringent.
Beneficii
Acizii grași împreună cu antioxidanții din compozíția sa sunt cei care aduc aceste beneficii:
- este ideal pentru produsele cosmetice menite să minimizeze semnele îmbătrânirii pielii, cum ar fi liniile fine
- promovează o piele cu aspect sănătos
- emolient, hrănitor
- afinitate excelentă cu pielea și părul
- ulei lejer, ușor de întins, cu pătrundere mare
- conferă pielii o senzație mătăsoasă
Uleiul din sâmburi de struguri poate fi folosit ca atare pe piele. Nu se cunosc contraindicații.
Dar, un produs cosmetic complex, care conține o combinație de uleiuri, cum ar fi cel de migdale sau jojoba, sau în plus alte extracte botanice, va aduce o mulțime de beneficii suplimentare pentru pielea ta. Citește articolele și fă o alegere informată.
Referințe
Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils, Tzu-Kai Lin, Lily Zhong, and Juan Luis Santiago