Te-ai gândit vreodată ce se întâmplă cu tărâțele sau ”cojile” boabelor de orez?
Ei bine, din tărâțele și germenii boabelor de orez se extrage ulei. Uleiul din tărâțe de orez, sau Rice Bran Oil, este un ulei valoros, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate în special, și pentru piele în particular.
Desigur că uleiul din tărâțe de orez se produce cel mai mult în Asia și India, acolo unde este cea mai mare producție de orez.
La fel ca și uleiul din sâmburi de struguri, acesta este un by product, sau un produs secundar. Este păcat că este denumit produs secundar, pentru că are o mulțime de proprietăți foarte valoroase pentru sănătate, dacă este inclus în alimentație, și pentru piele, dacă este folosit ca ingredient cosmetic.
Pentru că produsul principal este chiar orezul, uleiul din tărâțe de orez este un produs UPCYCLE, adică folosește o resursă vegetală valoroasă, rămasă în urma unei producții principale.
O poveste de călătorie
Am avut ocazia să petrec o vacanță în Bali, Indonezia, o mică insulă, parte a uriașei Asii, fascinantă prin multiculturalitatea ei. M-am plimbat mult pe jos și cu un scuter, am admirat de aproape orezăriile și incredibila lor culoare verde-viu. Văzând sistemul de inundare a terenului pentru a cultiva orezul, văzând cantitatea uriașă de muncă manuală necesară pentru a planta și recolta orezul, respectul meu pentru locuitorii Asiei a crescut enorm, pe măsură ce îi vedeam lucrând.
Desigur că știam teoretic cum se procedează, dar faptul că am văzut balinezii atât de îndeaproape, mi-a dat o înțelegere deosebită. Acum, de câte ori gătesc orez, îmi revine în minte verdele orezăriilor și oamenii plantând micii lăstari unul câte unul, cu un efort și o perseverență demne de toată admirația.
O descoperire uimitoare a fost să văd orezul în diferite stadii de creștere, așa cum poți observa în imaginile mele. Sunt parcele inundate, în care spicele de orez au câțiva centimetri, apoi sunt altele cu spice mai mari, și unele foarte verzi, fără apă, în care spocele sunt aproape de a se coace. E atât de deosebit față de creșterea ciclică a plantelor din clima noastră temperată. În primăvara-vara permanentă din Bali, plantele cresc într-un ritm absolut deosebit.
Cum se extrage uleiul din tărâțe de orez
Tărâțele de orez sunt stratul foarte subțire care acopră la exterior boabele de orez și, totodată, partea cea mai nutritivă. Tărâțele conțin cantități mari de vitamine și minerale. Împreună cu tărâțele, este îndepărtat și germenele bobului.
În prima etapă, tărâțele de orez sunt cernute și sortate, iar apoi încălzite la o temperatură mai mare de 100 de grade Celsius, cu ajutorul aburului (o explicație din punct de vedere chimic: pentru a preveni reacția de hidroliză a lipazei în tărâțele de orez înainte de procesul de extracție).
Prin presare la rece, se obține uleiul crud. Apoi, acest ulei se rafinează.
Acizii grași liberi reziduali și orice arome nedorite sunt îndepărtate din ulei.
Aceasta este etapa finală în procesul de extragere a uleiului comestibil.
Uleiul din tărâțe de orez este un orez comestibil, cu o mulțime de componente benefice pentru sănătate.
- Acest ulei are o durată lungă de viață, datorită concentrației mari de antioxidanți.
- Are o proporție echilibrată de acizi grași, este bogat în acizi linoleic și oleic.
- Conține acizi grași nesaturați sănătoși, acizi grași mononesaturați și acizi grași polinesaturați care ajută la creșterea nivelului de colesterol HDL (bun) și la scăderea colesterolului LDL (rău).
- Conține vitamina E, tocoferoli, tocotrienoli și un conținut mare de fitonutrienți bioactivi precum fitosteroli, γ-orizanol, squalen și alcooli triterpenici.
Concentrația mare de antioxidanți se manifestă în primul rând în durata lungă de viață a acestui ulei, mai concret, acest ulei nu râncezește repede.
Conținut de vitamine din complexul B
- tiamina (B1)
- niacina (B3)
- vitamina B5 (acid pantotenic)
- B6 (riboflavină)
Conținutul de vitamine B ajută la calmarea pielii și tratează afecțiuni ale pielii precum rozaceea, arsurile solare, eczemele și hiperpigmentarea.
Sporind hidratarea pielii, protejează celulele de deteriorarea oxidativă și hrănește bariera de protecție a pielii.
Uleiul din tărâțe de orez are o mulțime de compuși vegetali care au efect antiinflamator puternic. Oryzanolul și tocotrienolii sunt compușii activi, ei suprimă acțiunea mai multor enzime care provoacă inflamație.
Acest efect se mainifestă atât atunci când uleiul este folosit în alimentație, cât și atunci când este inclus în compoziții cosmetice.
Cantitatea mare de vitamina E din compoziție ajută la calmarea si catifelarea pielii.
Proprietățile antioxidante sunt folosite pentru efectul de anti-ageing în multe produse de îngrijire a pielii. În plus, vitamina E ajută la prevenirea ridurilor și liniilor fine.
Proprietăți
Uleiul din tărâțe de orez, similar cu uleiul din sâmburi de struguri, este un ulei cu textură foarte ușoară. Are o bună stabilitate oxidativă, și este potrivit în cosmeticele dedicate oricărui tip de ten. Este o sursă importantă de fitosteroli, tocotrineoli și gama-orizanol. Lasă pe piele o senzație plăcută de netezire după utilizare.
Bogăția de esteri vegetali, steroli și oryzanol diminuează umflarea pielii, nuanța neuniformă și elimină cearcănele întunecate de sub ochi. În plus, uleiul din tărâțe de orez încetinește pigmentarea pielii.
Acizii grași din compoziția uleiului funcționează ca elementele de bază ale membranei pielii, protejează pielea reținând umiditatea.
- Protejează pielea împotriva razelor UV, a mediului poluat
- Ajută la reducerea iritației pielii și a acneei
- Estompează ridurile și liniile fine
- Ajută la promovarea fermității și elasticității pielii
- Face pielea să arate tânără și strălucitoare
Pentru că uleiul din tărâțe de orez are aceste proprietăți, l-am inclus în crema hidratantă pentru față, în crema pentru mâini și în uleiul pentru cuticule.
Referințe
Rice Bran Oil: Nutrition, Extraction Process, Health Benefits For Heart, Diabetes, Skin And Side Effects, Sowmya Binu, MSc., M.phil Food And Nutrition