Untul de cacao – cum se obține?
Care este legătura cu cacaua din ciocolată?
Desigur că primul lucru la care ne gândim când spunem cacao este ciocolata. Cu lapte, amăruie sau cu alune, iubim ciocolata, cu mic cu mare.
Da, știu că sunt persoane cărora nu le place ciocolata. Am avut o perioadă în copilărie, în care ceream bunicii mele să îmi facă de ziua mea tort cu cremă de lămâie. Nu carecumva să fi fost cu ciocolată.
Apoi am trecut în altă extremă, am ajuns să iubesc ciocolata neagră, amăruie, cu cât mai multă cacao.
Pe vremurile acelea, doar mama, care e farmacistă, știa că Theobroma Cacao e denumirea științifică pentru untul de cacao, și că acesta se folosește în creme.
Cum arată copacul care produce boabele de cacao?
Theobroma cacao este un copac nu foarte înalt, de 6-12m. Face parte din familia botanică Malvaceae. Originar din pădurile tropicale de câmpie din bazinele râurilor Amazon și Orinoco, copacul cacao este cultivat în zonele tropicale din Amerca de Sud, precum și în vestul Africii și în Asia tropicală. Conform unor statistici, cei mai mare producători de cacao sunt Ghana și Coasta de Fildeș.
Copacul de cacao este înrudit cu copacul Cupuaçu, a cărui denumire este Theobroma grandiflorum (un articol despre untul de Cupuaçu aici.)
Cum arată frunzele, florile și fructul de cacao?
Frunzele sale alungite, mătăsoase, măsoară până la 30 cm lungime. Sunt înlocuite periodic cu frunze noi, care sunt izbitor de roșii când sunt tinere.
Florile sale sunt fie urât mirositoare, fie inodore; pot fi prezente în orice moment, dar apar din abundență de două ori pe an. Aceste flori cresc în ciorchini direct din trunchi și ramuri și au aproximativ 1 cm. Ele pot fi albe, trandafirii, roz, galbene sau roșu aprins, în funcție de varietate. Sunt polenizate de niște muște minuscule.
Fructul de cacao este sub formă de păstaie alungită, care variază în culoare de la galben strălucitor la violet intens. Fructele au lungimea de până la 35 cm și diametrul de 12 cm. Fiecare păstaie are mai multe creste care se desfășoară pe lungimea sa. Are 20 până la 60 de semințe, sau boabe de cacao, dispuse în jurul axei lungi a păstăii. Semințele ovale au aproximativ 2,5 cm lungime și sunt acoperite cu o pulpă albă dulce și lipicioasă.
Cum se prelucrează boabele de cacao?
Boabele de cacao, împreună cu pulpa lor, se fermentează timp de una până la șapte zile, în funcție de tip și calitate. În timpul fermentației, pulpa este îndepărtată, germenul din semințe este ucis de căldura crescută și începe dezvoltarea aromei. Boabele devin pline de umiditate, iar interiorul dezvoltă o culoare maro roșiatică și un parfum puternic și ascuțit. Apoi boabele fermentate sunt uscate la soare sau în cuptor pentru a reduce conținutul de umiditate.
Pudra obținută din boabele de cacao este extraordinară ca aliment
- Are un conținut bogat de fibre, vitamine, calciu, fier
- Conținut impresionant de antioxidanți, de 20 de ori mai mare față de boabele de afine
- Cel mai mare conținut de magneziu dintre toate alimentele, foarte util în funcționarea creierului și a sistemului nervos
Cum se obține untul de cacao?
Untul de cacao este obținut din boabe de cacao întregi. Aproximativ 54-58% din boabele de cacao este untul de cacao. Boabele de cacao sunt măcinate pentru a forma o masă de cacao. Aceasta este lichidă la temperaturi peste punctul de topire al untului de cacao și este cunoscută sub numele de lichior de cacao sau lichior de ciocolată. Lichiorul de ciocolată este presat pentru a separa untul de cacao de substanțele solide de cacao fără grăsimi. Untul de cacao este uneori dezodorizat pentru a elimina gusturile puternice sau nedorite.
Untul de cacao conține o proporție mare de grăsimi saturate, precum și acid oleic mononesaturat, care apare de obicei în fiecare trigliceridă. Untul de cacao, spre deosebire de substanțele solide de cacao fără grăsimi, conține doar urme de cofeină și teobromină.
Untul de cacao are culoare gălbuie, miros specific de cacao, este solid la temperatura camerei și se topește în contact cu corpul, la aproximativ 35C.
7 proprietăți ale untului de cacao în produsele cosmetice
Untul de cacao este un Ingredient valoros în prepararea produselor de îngrijire a corpului, a părului, a buzelor, de protecție solară, pentru prepararea de săpunuri.
- Profund nutritiv, emolient și reconfortant
- Protejează pielea de intemperii
- Reduce pierderea de apă transepidermală, menține pielea suplă
- Îi oferă un aspect mătăsos și luminos
- Indicat frecvent pentru prevenirea vergeturilor la femeile însărcinate
- Excelent ingredient anti-aging. Protejează pielea de radicalii liberi și te ajută să combati ridurile, liniile fine și petele întunecate
- Untul de cacao conține polifenoli, theobromină și cafeină, componente cu rol complex în funcționarea organismului (un articol complet poți citi în National Library of Medicine, aici)
Untul de cacao este sigur pentru utilizare pe piele?
Răspunsul este da, este sigur pentru utilizare pe piele. Untul de cacao pur nu conține ingrediente care ar putea cauza probleme la majoritatea oamenilor. Mai mult, este recomandat în produsele cosmetice, datorită calităților sale deosebite.
Pentru că untul de cacao are aceste proprietăți specale, l-am inclus în mai multe produse, în specal în săpunuri.
Dar și într-un unt de corp solid, care va fi disponibil în curănd.
Mai jos, un film despre modul în care se cultivă cacaua în Ghana.
E foarte interesant, pentru că face legătura dintre ciocolata, crema și săpunul pe care le folosim în fiecare zi cu copacii care produc minunatele boabe, și, mai ales, cu oamenii care le cultivă.
Mi-a plăcut articolul.
Mă bucur :). Urmărește-mă în continuare, am să scriu despre o mulțime de plante cu proprietăți miraculoase.