Produsele cosmetice sunt produse complexe, iar sănătatea pielii este afectată de conținutul cosmeticelor, așa cum sănătatea noastră generală este afectată de alimentele pe care le mâncăm.
Toată aventura mea cu acest blog este în mare parte consecința faptului că am devenit în timp grijulie cu conținutul produselor mele cosmetice. Am început să citesc etichete și am constatat că nu înțeleg nimic.
Pe eticheta principală scria de exemplu cremă cu ulei de argan. Citind lista de ingrediente, găseam arganul la coada listei. După logica mea, dacă era o cremă cu ulei de argan, atunci arganul trebuia să fie primul ingredient. Dar nu era.
Așa că, am început să caut explicații. Am început să imi doresc produse cosmetice naturale. Dacă te regăsești în povestea mea, citește mai departe, iar întrebarea “Cum alegi un produs cosmetic natural?” va avea un răspuns mai clar pentru tine.
Ce înseamnă natural?
Un ingredient este natural dacă este obținut prin prelucrarea unei plante, sau este obținut de la un animal, nu este sintetic, nu este format din componente chimice, produse în laborator.
Procentul de ingrediente naturale dintr-un produs cosmetic poate să fie 100%, sau mai puțin.
Care sunt ingredientele naturale?
- Unturi și uleiuri, ca de exemplu untul de shea, untul de cacao, uleiul de argan, uleiul de migdale dulci, etc.
- Ape florale, le găsești fie cu denumirea de apă florală, fie hidrosol sau hidrolat (un articol explicativ despre apele florale aici)
- Uleiurle esențiale – la fel, ușor de identficat, conțin denumirea plantei din care sunt obținute
- Extractele botanice – conțin cuvântul Extract urmat de denumirea plantei
- Ceara – cea mai cunoscută este ceara de albine, dar mai există de exemplu carnauba și candelilla, ambele de origine vegetală
- Gumele – cea mai cunoscută este guma Xanthan, un ingredient de origine vegetală, care se folosește în produse sub formă de gel, dar și în multe alte produse, în procent mic. Mai există Guar Gum, Acacia Gum, etc.
Alte ingrediente naturale, greu de identificat
Aici urmează un pic de chimie. Să luăm un exemplu uzual, o cremă de mâini.
O cremă este o combinație între ulei și apă, două ingrediente care se pot combina doar cu ajutorul unui emulsifiant. Având apă, are nevoie de un conservant, pentru ca bacteriile și alte microorganisme să nu se multiplice în componența sa.
Întrebarea e dacă emulsifianții și conservanții sunt ingrediente naturale.
Există emulsfianți, conservanți și parfumuri naturale, există și sintetice. Marea majoritate a acestora, incluse în produsele uzuale, sunt sintetice.
Cum facem să alegem cremele cu aceste ingrediente naturale?
Asta e destul de complicat, pentru că inclusiv aceste ingrediente au denumiri chimice, nefamiliare, greu de identificat pe etichetă.
Ca să rezolve aceată identificare, există organisme care certifică produsele cosmetice ca fiind naturale sau organice.
Nu fac o listă aici, pentru că există câteva zeci de mii de produse chimice pe piață, nu există unele reprezentative.
Și atunci, ce poți face dacă îți dorești produse cosmetice 100% naturale?
Există variante 100% naturale, mult mai reduse ca număr față de cele care au ingrediente sintetice.
Poți învăța să citești etichetele și să alegi acele produse care au ingredientele naturale.
Ai trei variante
- Produse cosmetice anhidre, fără apă
- Produse cosmetice simple, realizate dintr-un singur ingredient, de exemplu apă de lavandă, unt de cocos, unt de shea.
- Produse certificate natural sau organic
1. Produsele anhidre
Acestea nu au în componență apă. Sunt realizate din unturi și uleiuri, cu mici procente de uleiuri esențiale sau alte îngrediente botanice. Le găsești cu denumirea de balsam, body butter, ser. Ar fi foarte simplu să scrie pe etichetă anhidru, dar nu este un cuvânt uzual, care să fie pe înțelesul publicului larg, așa că acest cuvânt nu te ajută la identificare.
Poți găsi asemenea produse la brandurile mici, concentrate pe produse naturale.
- Pe eticheta unui balsam pentru buze ar putea scrie așa: Butyrospermum Parkii Butter, Oryza Sativa Bran Oil, Theobroma Grandiflorum Seed Butter, Ricinus Communis Seed Oil, Mauritia Flexuosa Fruit Oil, Cera Alba, Tocopherol, Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil (Lip Gloss)
- Pe eticheta unui body butter ar putea scrie așa: Butyrospermum Parkii Butter, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Avocado Oil, …
- Pe eticheta unui ser ar putea scrie așa: Avocado Seed Oil, Coco Caprylate, Cannabis Sativa Seed Oil, Ribes Nigrum Seed Oil, Tocopherol, Hippophae Rhamnoides Seed Extract And Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Cananga Odorata Flower Oil (Face Serum Green).
Ce trebuie să știi despre aceste produse este că, fiind realizate în marea majoritate din unturi și uleiuri, prima senzație pe piele va fi de produs gras. Dacă produsul este bine realizat, din ingrediente potrivite destinației sale, atunci se va absorbi relativ repede în piele, iar senzația de grăsime va dispărea.
Un alt element important este Tocopherol-ul, adică vtamina E. Aceasta are rolul de antioxidant, pentru ca unturile și uleiurle să nu râncezească. Firmele mici folosesc vitamina E de origine vegetală, tocmai ca să păstreze caracterul natural al produselor.
2. Produsele cosmetice simple, realizate dintr-un singur ingredient
Apa de lavandă poate fi folostă ca un toner, un aftershave sau ca un hidratant pentru față. Mai poți găsi în magazinele cu produse naturiste apă florală din diverse plante, de exemplu roiniță, salvie, helicrissum, imortele, și altele mai puțin uzuale. Fiecare dintre aceste ape florale are un anumit beneficiu pentru piele, poți afla asta doar cercetând fiecare plantă în parte. Iar dacă citești articolul despre apele florale, vei afla că îți poți realiza acasă propria ta apă florală.
Unturile, în special untul de cocos și untul de shea, pot fi foloste în loc de cremă de mâini sau de corp. Beneficiile lor sunt incontestabile pentru protecția și îmbunătățirea aspectului pielii. Femeile din Asia folosesc untul de cocos în mod uzual, iar cele din Africa folosesc untul de shea, tocmai pentru că sursa acestor unturi le este la îndemână.
Uleiurile vegetale le poți folosi direct pe față, la fel ca un ser.
Acestă variantă are două minusuri: unul este că nu beneficiezi de complexitatea componentelor unei creme și de sinergia lor.
Al doilea ține de senzația pe piele, o cremă se va absorbi ușor și nu va lăsa senzatia de gras pe piele. În plus, există creme formulate pentru zona ochilor, de exemplu, care vor fi diferite de unele formulate pentru corp, pentru că pe fiecare zonă diferă proprietățile pielii, senzația, viteza de absorbție.
3. Produse certificate natural și organic
În magazinele de la noi, cele mai uzuale certificari sunt Cosmos și Ecocert. Dacă găsești logouri-le acestea pe etichete, atunci poți ști că o cremă este naturală sau organică. Ce mai trebuie să știi este că Ecocert și Cosmos acceptă anumite procente de ingrediente sintetice în produsele cosmetice certificate.
Diferența dintre produsele naturale și organice este următoarea
- produsele naturale sunt realizate din ingrediente naturale, de origine vegetală sau animală
- produsele organice sunt realizate din ingrediente naturale, cultivate în regim de agricultură bio, fără a folosi fertilizanți și pesticide chimice.
Prin certificare, se atestă că un producător folosește pentru produsele sale cosmetice doar ingrediente naturale, cu specfcații foarte stricte pentru fiecare în parte.
Aceste certificări costă, taxele sunt mari. De obicei firmele care au produsele certificate sunt firme mari, iar prețul produselor include aceste taxe. Deci, dacă te gândești cum alegi un produs cosmetic natural, una dintre variante este să verifici dacă are una dintre aceste certificară, sau dacă pe etichetă apare vreo certificare.
În concluzie, cum alegi un produs cosmetic natural?
Dacă nu lucrezi în domeniu sau nu ești chimist, nu există un răspuns simplu la întrebarea cum alegi un produs cosmetic natural. Depinde foarte mult ce este important pentru tine.
Orice ai alege, există compromisuri mai mici sau mai mari. Fie renunți la senzația pe piele, fie la complexitate, fie te bazezi pe certificatorii produselor cosmetice, alegând doar produse 100% naturale certificate.
Un compromis bun e să alegi un produs pe care scrie clar procentul de componente naturale, iar acesta să fie cât mai mare, de exemplu peste 95%.
Sfatul meu
Cumpără de la firme mici, pentru că acestea funcționează de obicei din pasiunea proprietarilor pentru ingredientele naturale. Fiecare firmă mică are o poveste, de obicei proprietarii au pornit de la o dorință de a avea cosmetice naturale, de a fi mai aproape de natură, de a păstra niște tradiții sau de a rezolva o problemă dermatologică. Aceste produse nu au reclamă multă, le găsești în magazinele naturiste, cele zero waste sau la târgurile locale. Cumpără de la ei, ai să beneficiezi de multe ori de produse naturale, fără nume, dar de o excepțională calitate, și cu multă dragoste pentru natură cuprinsă în fiecare produs cosmetic.