Ce inseamnă natural sau sustenabil?
Este posibil ca aceste două cuvinte să fie folosite unul în locul celuilalt?
Sau este doar o confuzie?
Natural
Acesta este un termen care definește sursa ingredientelor. Adică, acestea provin din natură, și anume sunt derivate din plante, animale, argile sau minerale. Nu sunt realizate din petrol, nu sunt produse ale industriei chimice, nu sunt produse în laborator.
Există mai multe modalități de prelucrare a ingredientelor. Pentru ca acestea să fie considerate naturale, sunt acceptate procedeele mecanice, dar sunt excluse procesele de etoxilare, iradiere, ionizare, sulfonare, hidrogenare.
Anumite ingrediente necesită prelucrare minimă, acestea sunt uleiurile și unturile, și se obțin în principal prin presare.
Altele, cum sunt uleiurile esențiale, se produc prin distilarea plantelor, o metodă foarte directă, care se practică de sute de ani.
Emulsifianții, conservanții, coloranții, etc. sunt ingrediente care necesită multă prelucrare, pot fi obținuți din plante, dar marea majoritate a acestor ingrediente este de sintetică.
Sustenabil
Industria de frumusețe este o industrie foarte puțin sustenabilă. Folosește o mulțime de resurse naturale, crează o cantitate mare de produse, dar și produce o cantitate mare de deșeuri.
- Atunci când se prelucrează o plantă pentru a realiza un ingredient cosmetic, ce se întâmplă cu partea neutilizată a plantei? Dar cu resturile de plante care rămân în urma prelucrării? De exemplu, pentru a produce un litru de ulei esențial, sunt necesare 100kg de plante. Această sută de kg de plante le culegi de pe 200 de metri pătrați de teren, și obții un volum, imaginează-ți o remorcă a unui mic tractor plină cu plante, să zicem 200 de litri. Deci, din 199 ltri de plante obții un litru de ulei esențial și îți rămân 199 de litri de plante. Ce se întâmplă cu ele după ce distilezi uleiul? Dar dacă ai o plantație de 20 de hectare? Desigur că acesta nu e un calcul exact, dar vreau să îți imaginezi proporția.
- Aceste produse sunt aplicate pe pielea noastră, și sunt, desigur, foarte importante pentru noi. Dar multe produse se spală de pe piele (de exemlu săpunul) ajung în apă, iar apa se reîntoarce în natură. Ce impact au aceste produse asupra apei, și implicit, a naturii?
- Produsele cosmetice sunt ambalate de obicei în volume mici. Ce se întâmplă cu ambalajele atunci când produsele se termină?
- Care este amprenta de carbon a cultivării plantelor? Dar a prelucrării ingredientelor? Dar a producerii ambalajelor din plastic?
Producerea sustenabilă înseamnă realizarea produselor în așa fel încât generațiile viitoare să aibă în continuare acces la resurse. Pentru ca acest lucru să se întâmple, pentru ca produsele să fie realizate natural sau sustenabil, ar trebui ca industria de frumusețe să îți gestioneze bine resursele, din multe puncte de vedere.
Natural sau sustenabil nu înseamnă același lucru. Unde se interesectează aceste concepte?
Ca să îți poți imagina diferența, iată trei exemple:
- Uleiul de palmier – folosit pe scară largă în industria de frumusețe, dar și în industria alimentară, se cultivă prin defrișarea pădurii tropicale și plantarea palmierilor. Aceasta este o metodă distructivă, care implică distrugerea biodiversității zonelor unde se practică, pentru că, în locul pădurilor luxuriante se instalează o monocultură.
- Uleiul de trandafiri – necesită o mulțime de muncă manuală, este foarte scump. Se produce și sintetic, nu se obține același rezultat pentru că parfumul de trandafiri este extrem de complex. Aici intervine și problema culturilor și a oamenilor care lucrează aceste culturi. Dacă acest parfum va fi produs sintetic, aceși oameni vor fi nevoiți să își găsească o altă sursa de venit.
- Uleiul esențial de Sandalwood, are o istorie zbuciumată, a fost supra-exploatat, iar acum foarte mulți dintre copacii Sandalwood au dispărut, pentru că sunt copaci cu creștere foarte lentă. În ultimii ani, o companie din Australia a investit timp și bani pentru a sprijini replantarea și creșterea acestui copac.
Aceste exemple ne dau o primă idee referitoare la faptul că dacă un ingredient este natural, nu înseamnă neapărat că este sustenabil. Și reciproc este la fel de adevărat.
Certificarea, o posibilă soluție?
Este posibil ca certificarea produselor cosmetice să aducă clarificarea acestor aspecte în industria de frumusețe?
Pentru că ingredientele naturale provin din agricultură, să vedem ce înseamnă agricultura organică:
- Susținerea sănătății plantelor, a solului, a animalelor și a oamenilor
- Se bazează pe sisteme și cicluri ecologice
- Construiește relații echitabile între toate părțile implicate
- Protejează resursele, astfel încât generațiile care vin să poată beneficia de resurse la rândul lor
- Nu folosește pesticide dăunătoare pentru sol și natură
Să nu uităm că aici vorbim despre agricultură.
Ce fel de certficări există în industria de frumusețe? Cine face aceste certificări?
Produsele cosmetice pot beneficia de următoarele certificări.
Denumirea lor este sugestivă, iar fiecare în parte are propriile condiții.
- Natural
- Organic
- Vegan
- Cruelty Free
- Plastic Neutral
- Climate Neutral
- Fair Trade
- Halal
- Micro Plastic Free
- Clean
- Safe

Există mai multe organisme care realizează aceste certificări în Europa, și anume EcoCert, Cosmos, NaTrue, BDIH Kontrollierte Naturkosmetik, Demeter, etc. Un brand aplică pentru o certificare de un anumit tip, iar apoi organismul de certificare verifică brandul dacă respectă condițiile specifice. Aceste organisme nu verifică sustenabilitatea unei firme, rolul lor este să certifice produsele în sine.
În concluzie, dacă un produs este certificat natural, nu însemnă că este sustenabil, pentru că organismele de certificare nu verifică acest lucru. Și atunci să alegi un produs natural sau sustenabil este în continuare complicat.
Dacă tot nu ne-am lămurit, ce putem face?
Nu există o soluție miraculoasă dar există lucruri mici pe care le putem face.
- În primul rănd să alegem produse multifuncționale, care durează mai mult.
- Apoi, să cumpărăm de la magazinele zero waste, folosind ambalajele noastre proprii.
- Să alegem produse sub formă solidă, fără ambalaj din plastic, ori de câte ori este posbil, de exemplu săpun solid în loc de săpun lichid, un body butter sub formă solidă în locul unei creme.
- Să alegem firme mici și branduri locale. Cel puțin produsele nu vor fi plimbate pe șosele din celălalt capăt al lumii, producând și mai multă poluare cu transportul. Brandurile mici funcționează din pasiunea proprietarilor, cu drag de natură, dispuse să facă toate eforturile pentru produse naturale și să valorifice resurse locale. Chiar dacă nu au bani să plătească o certificare, pun multă dedicare în ceea ce fac, și urmăresc să aibă un impact cât mai mic asupra naturii, fără să fie necesar să îi verifice un organism extern.
Provocare
Uită-te la produsele cosmetice pe care le folosești. Cât de naturale sunt? Ce declară companiile care le produc? Ce ambalaje au? Cu ce alte produse le-ai putea înlocui, care să aibă un impact mai mic asupra naturii?
Referințe și statistici
Calea spre o durabilitate globală, un articol din anul 2012, de pe site-ul European Enviroment Agency.
Industria cosmetică este o industrie în valoare de peste 500 de miliarde de dolari (statistică din 2020), la un volum de o asemenea anvergură, impactul ei asupra naturii nu este neglijabil. La nivel global se produc aproximativ 120 de miliarde de recipiente pentru cosmetice de uz personal. Din această cantitate impresionantă, 40% este folosit la ambalaje, adică mai exact cutia în care se află produsul, cutie care se aruncă direct la gunoi.
Industria cosmetică este renumită pentru testarea produselor pe animale. Într-o statistică șocantă, 80% din lume permite ca produsele cosmetice să fie testate pe animale. Așa că, standardul de Cruelty Free devine dintro dată justificat.
Dacă vrei să citești mai multe despre defrișarea pădurii tropicale, aici e un site foarte interesant, Rainforest Rescue.
Alte articole pe aceeași temă:
Cum alegi un produs cosmetic natural?