Cafeaua face parte din ritualurile matinale pentru mulți dintre noi. Mie îmi place în mod deosebit mirosul delicios al cafelei proaspăt preparate.
Dar te-ai gândit vreodată că tocmai cafeaua noastră cea de toate zilele poate fi transformată intr-un ingredient cosmetic?
Acum că tot am deschis subiectul, dacă te gândești bine, îți amintești că ai văzut într-un magazin de produse cosmetice naturale un scrub pentru corp cu cafea?
Ei și? Mai departe?
Citește mai jos despre 4 feluri în care se folosește cafeaua ca ingredient sau sursă pentru ingredientele cosmetice, precum și ce înseamnă upcycling.
Ce înseamnă upcycling?
Tradus din engleză, upcycling, cunoscut și sub denumirea de reutilizare creativă, este procesul de transformare a subproduselor, a deșeurilor, a produselor inutile sau nedorite în noi materiale sau produse percepute a fi de o mai bună calitate, cum ar fi valoarea artistică sau valoarea de mediu. Wikipedia (Engleză)
Termenii upcycling și downcycling au fost folosiți pentru prima dată într-un articol tipărit în SalvoNEWS, scris de Thornton Kay, care îl citează pe Reiner Pilz și publicat în 1994. Din 1994 până azi, criza de mediu prin care trecem a adus acești termeni din ce în ce mai mult ca subiect de dezbatere arzător.
Am mai scris despre procesul de upcycling în articolul despre Uleiul din sâmburi de struguri.
Și acum, să vedem cum se aplică procesul pentru cafea.
Zațul de cafea – un ingredient pentru scrub, exfoliant
Exfoliantele sau scrub-urile pentru corp câștigă din ce în ce mai multă popularitate în ultima vreme. Principiul este folosirea unor particule mici, care, prin masare pe piele să înlăture celulele moarte, lăsând pielea moale și catifelată.
Ca ingrediente pentru scrub se folosesc zahărul, sarea (de mare, de Himalaya, sarea Epsom) și diverse particule botanice de dimensiuni mici. Unele dintre aceste particule pot fi sâmburii măcinați de măsline, de piersici sau fructe cu coajă lemnoasă, apoi coaja de citrice uscată și măcinată, sau, într-un final cafeaua.
Conform unei statistici, 500.000 de tone de zaț de cafea sunt produse în fiecare an numai în Marea Britanie și sunt trimise la groapa de gunoi. O firmă din Marea Britanie a început să colecteze zațul de cafea din cafenelele din Londra și să le transforme într-o gama de produse pentru îngrijirea pielii. În patru ani, această firmă a reutilizat peste 275 de tone de deșeuri de cafea.
Rețetă
Un exfoliant cu zaț de cafea îl poți realiza chiar tu, ușor, acasă, din ingrediente simple. Uite rețeta
O lingură de zaț de cafea, o lingură de zahăr, o lingură de unt de cocos topit, plus un pic de scorțișoară, le amesteci bine.
Astfel obții un scrub pentru corp, plin de antioxidanți datorită cafelei, și care determină pielea să devină catifelată datorită untului de cocos (un articol despre untul de cocos aici).
Cafeina – un extract din cafea, utilizat în cremele pentru ochi
Există mai multe metode de extracție a cafeinei, cu ajutorul apei, a solvenților organici sau cu dioxid de carbon.
Principalul efect al cafeinei asupra pielii este prevenirea dezvoltării ţesutului adipos. Acesta este și motivul pentru care cafeina se folosește în cremele pentru ochi, precum și în cremele anticelulitice.
Datele științifice privind cafeina sunt relativ recente. Această moleculă a fost izolată pentru prima dată în 1820, din boabele de cafea. Utilizarea cafeinei pentru diferite afecţiuni ale pielii, de exemplu celulita, alopecia, eritrodermatoze, conduce la noi date ştiinţifice. Aceste date consolidează poziţia cafeinei ca substanţă activă la nivelul pielii, prin mecanisme celulare şi moleculare complexe.
Extractul CO2 din cafea – folosit pentru mirosul său
Cu ajutorul dioxidului de carbon se obține un extract CO2 de cafea.
Procesul de extracție cu este un proces chimic complex, cu ajutorul dioxidului de carbon, la o presiune și temperatură mare. Apoi cafeina este recuperată prin adsorbţie pe cărbune activ. Astfel, pe de o parte se obține cafeaua decofeinizată, pe de altă parte acest extract.
Apreciat pentru aroma sa bogată și profundă, extractul de cafea este o esență concentrată, ce se poate folosi pentru parfumarea și aromatizarea cosmeticelor, în săpunuri, lumânări și la realizarea parfumurilor naturale.
Uleiul de cafea
Kaffe Bueno este o companie daneză de științe biologice care reciclează subprodusele de cafea. Produce ingrediente active și funcționale pentru îngrijirea personală, nutraceutice, alimente și băuturi funcționale. Viziunea lor este să transforme modul în care oamenii percep cafeaua. Ne invită să depășim modul de a vedea cafeaua doar ca o sursă de cofeină, ci să o vedem ca un elixir de sănătate folosit în mod sustenabil.
Unul dintre produsele realizate de Kaffee Bueno este KAFFOIL™ este primul ulei derivat extras din produsul secundar al cafelei, și anume zațul de cafea.
Nu se folosesc produse petrochimice pentru a-l extrage. Este non-intruziv și prietenos cu mediul.
Procesul de extracție permite o abordare holistică pentru extragerea si conservarea intregului spectru de molecule bioactive. Acest lucru poziționează KAFFOIL™ ca un ingredient valoros în cosmetice, alimente și băuturi. Kaffe Bueno declară că produsul lor KAFFOIL este noul ulei de argan.
Beneficii pentru îngrijirea pielii:
» Anti-aging, previne și inversează semnele de foto-îmbătrânire
» Protectie solara – UVB
» Îmbunătățirea barierei cutanate
» Hidratant
» Excelent pentru îngrijire corporală
Caracteristici
» 100% Upcycled
» 100% prietenos cu mediul
» 100% natural
» 100% trasabil
» 100% vegan
Concluzie
Știu că ai observat că mă preocupă reciclarea, reutilizarea creativă, sustenabilitatea și durabilitatea. Chiar am. Când eram copil duceam sticle și borcane la centrul de reciclare, și păstram eu banii primiți. Eram mândră. Pe vremea aceea, plasticul era o raritate în România, și plastic aruncat în natură nu exista. Acum, de câte ori ies la plimbare, indiferent în care pădure, nu există să nu găsesc plastic aruncat. Așa că fac tot ce pot să evit să folosesc un plastic, să ajut o persoană să conștientizeze căt de importantă e reciclarea, să dau resurse și informații de câte ori pot. Vino cu mine în călătoria asta, hai să facem împreună planeta asta un loc mai bun de locuit pentru toată lumea.
Resurse
Cafeina – substanţă activă utilizată în formularea produselor dermatocosmetice
Sustenabilitate și dezvoltare durabilă
Dacă vrei să citești despre mediu, prietena mea Anca Iosif, jurnalistă, scrie atât de frumos.
Citește aici ce scrie Anca Re:Mediu.