Abhyanga – automasajul cu ulei are rădăcinile în Ayurveda, tocmai în India, în medicina tradițională indiană.
CE ESTE AYURVEDA?
Ayurveda este un sistem holistic, ale cărui principii se îndreaptă spre echilibrarea organismului din toate punctele de vedere.
Cuvântul Ayurveda provine din două cuvinte sanskrite: AYU=viață, VEDA=știință, așadar, știința vieții.
AYU cuprinde patru părți esențiale: MINTEA, CORPUL, SIMȚURILE, SUFLETUL. Conceptul de bază spune că acolo unde este armonie între minte, corp și mediu, nu poate exista boală. O persoană echilibrată în toate aceste aspecte este o persoană sănătoasă. Ayurveda este un sistem care ne ajută să ne păstrăm sănătatea folosind principiile naturii, aducând o persoană în echilibru cu adevăratul său sine.
Ce este Abhyanga?
Abhyanga este practica antică ayurvedică de a-ți masa pielea cu ulei, pentru a-ți hidrata corpul dinspre interior. Acest automasaj îmbunătățește tonusul muscular, detoxifierea și relaxarea.
Uleiul, în special când este încălzit, pătrunde în straturile mai profunde ale pielii tale, lubrifiindu-ți articulațiile și hidratându-ți interiorul.
Pentru detoxifierea pielii, Ayurveda recomandă să începi cu periajul uscat al pielii, pentru a îndepărta celule moarte.
Următorul pas este automasajul cu ulei. La fel ca și periajul uscat, Abhyanga îmbunătățește circulația, în special la nivelul terminațiilor nervoase. După exfoliere, este vindecător să hidratezi pielea cu ulei. Uleiul este recomandat în locul cremelor și loțiunilor pentru că pielea îl absoarbe mai bine și nu conține substanțe chimice. Ayurveda afirmă că nu ar trebui să pui nimic pe pielea ce nu ai mânca; ai mânca o loțiune pline de chimicale?
De ce tocmai ulei?
Pielea noastră are în compoziție în mod natural lipide (adică ulei), și anume: trigliceride, ceramide, colesterol și acizi grași liberi. Acestea sunt componente esențiale ale celulelor vii și joacă un rol important în structura și funcționarea organismului.
Uleiurile vegetale au componența cea mai apropiată de uleiurile conținute de piele, de aceea, sunt recunoscute de organism ca fiind bune, sunt absorbite și asimilate foarte ușor. (Un articol despre Uleiurile vegetale aici). În plus, uleiurile nerafinate, presate la rece, organice, conțin substanțe foarte valoroase pentru sănătatea pielii.
5 beneficii ale Abhyanga – automasajul cu ulei
Abhyanga are multe beneficii, inclusiv tonifierea musculaturii, îmbunătățirea detoxifierii, înmuierea pielii, calmarea sistemului nervos, eliminarea oboselii, îmbunătățirea somnului și îmbunătățirea eliminării toxinelor. Poți practica Abhyanga dimineața, dar este în regulă și seara, când ai mai mult timp la dispoziție, și te poate ajuta să adormi.
Charaka Samhita (cel mai vechi și cel mai autentic tratat de Ayurveda) afirmă: „Corpul celui care folosește masajul cu ulei în mod regulat nu este afectat prea mult chiar și în cazul unor răni accidentale sau a unor activități solicitante. Prin folosirea masajului cu ulei zilnic, o persoană este binecuvântată cu o atingere plăcută, părți ale corpului bine conturate și devine puternică, atrăgătoare și mai puțin afectată de bătrânețe.”
Beneficii
- Elimina toxine și ajută la reducerea greutății
- Calmează nervii și promovează un somn mai profund și mai odihnitor
- Înmoaie și netezește pielea, reduce efectele îmbătrânirii
- Îmbunătățește circulația sângelui și stimulează organele interne
- Stimulează sistemul limfatic
Cum să practici Abhyanga
Practica Abhyanga este foarte simplă și destul de intuitivă. Este foarte asemănătoare aplicării unei loțiuni pe piele, dar mai deliberată.
Cuvântul sanscrit pentru ulei este sneha, care înseamnă și „dragoste”. Când îți ungi corpul, îți oferi dragoste. Corpul tău este cel mai de preț bun al tău și ar trebui să îl tratezi cu aceeași dragoste și grijă pe care le oferi unui nou-născut.
În masajul ayurvedic tradițional, uleiul este încălzit pentru a fi mai ușor de absorbit de către piele. Poți să încălzești uleiul în mai multe moduri sau chiar să-l freci între palme pentru a-l încălzi dacă ești presat de timp.
Modul în care practici masajului depinde de ceea ce ai nevoie într-un anumit moment.
- Dacă te simți letargic și greu, practică mișcări mai viguroase și ferme pentru a-ți stimula corpul și a-ți relaxa mușchii.
- Dacă ești stresat și tensionat, practică un masaj mai lent și mai deliberat.
Întotdeauna echilibrează modul în care îți simți corpul cu modul în care practici masajul.
În mod obișnuit, vei folosi între 1⁄4 și 1⁄2 cană de ulei în timpul masajului, în funcție de cât de uscată este pielea ta, deci trebuie să ai cel puțin această cantitate la îndemână. Folosește ulei organic, de cea mai bună calitate, pentru a beneficia la maxim de această practică.
Pașii pentru practicarea automasajului Abhyanga
- Încălzește uleiul. Există trei moduri prin care poți face acest lucru.
- Primul mod este să umpli o sticlă cu cantitatea de ulei pe care dorești să o folosești și să o introduci într-un vas cu apă fierbinte.
- Al doilea mod este să ții sticla de sticlă sub jet de apă caldă până se încălzește, ceea ce va dura mai mult și va irosi și apă.
- Al treilea mod este să torni o lingură de ulei în palmă și să-ți freci palmele în mișcări circulare timp de 20 până la 30 de secunde, până când se generează căldură între mâinile tale.
- Pune o cantitate mică de ulei cald în palmă și începe să masezi uleiul pe brațe. Acordă o atenție deosebită oricăror zone uscate de pe partea din spate a brațelor tale, pe coate și în jurul încheieturilor.
- Adaugă mai mult ulei și începe să masezi ușor abdomenul în mișcări circulare în sensul acelor de ceasornic. Aceasta este direcția deplasării bolului alimentar în intestin, mișcarea în acest sens ajută digestia și eliminarea. Pornește de sub ombilic, apoi partea dreaptă, traversează peste abdomen spre partea stângă, și apoi coboară pe partea stângă, până obții un cerc complet.
- Urcă până la piept în mișcări lungi, lente, înspre inimă. Acest lucru te ajută să te conectezi cu chakra inimii și emoțiile tale.
- Adaugă un pic de ulei și masează-ți spatele, o zonă care reține o mare parte din tensiune. Poate fi dificil să ajungi la spate, dar încearcă, atât de bine cât poți. Masează uleiul în umeri, în partea inferioară a spatelui și în orice zonă pe care o simți tensionată.
- Mai pune o cantitate mica de ulei în palme și masează-l pe fese și în jos pe picioare. Ai putea observa că pielea ta absoarbe mult ulei în aceste zone.
- Asigură-te că îți masezi și picioarele, care sunt adesea uscate și aspre. Poartă șosete după ce îți ungi picioarele pentru a reține uleiul. Când ai terminat, pune-ți o pijama pe care nu te deranjează să rămână un ușor reziduu de ulei, sau, înainte să te îmbraci, șterge orice urmă de ulei cu un șervet.
Frecvența recomandată pentru masajul Abhyanga
Dacă vezi că uleiul dispare rapid pe măsură ce îl aplici pe anumite zone (sau peste tot), înseamnă că pielea ta este foarte deshidratată. Practicarea frecventă a automasajului cu ulei Abhyanga te ajută să-ți hidratezi pielea din interior. Nu trebuie să practici Abhyanga în fiecare zi.
Frecvența recomandată depinde de Dosha ta. Ayurveda împarte persoanele în trei tipologii, Vata, Pitta și Kapha (poți face un test ca să afli tipologia ta, aici https://oneworldayurveda.com/free-dosha-quiz/)
- Vata: Practică cel puțin de cinci ori pe săptămână. În timpul sezonului rece și uscat, s-ar putea să ai nevoie să-ți ungi corpul în fiecare zi.
- Pitta: Practică cel puțin de trei ori pe săptămână, folosind un ulei răcoritor cum ar fi cel de cocos. Nu trebuie să-ți ungi corpul atât de mult în lunile calde și umede.
- Kapha: Practică cel puțin de două ori pe săptămână dacă ești un Kapha, deoarece retii natural uleiul. Acordă o atenție deosebită zonelor uscate ale corpului tău și adaugă plante stimulante în uleiul tău.
Unele persoane practică Abhyanga după duș în loc de a folosi o loțiune, în timp ce alții practică înainte de duș, pentru ca uleiul să poată intra în piele în timpul dușului. Ține doar de preferința ta. Cei care au pielea mai uscată sau locuiesc într-un loc cu vreme uscată e bine să-și ungă corpul după duș, pentru că apa caldă usucă pielea. Dacă ești de tip Kapha, ai pielea în mod natural mai grasă, sau pur și simplu nu-ți place să ai ulei pe corp, poți practica Abhyanga înainte de baie.
Tipuri de uleiuri
Tipul de ulei vegetal pe care îl folosești pentru Abhyanga depinde de Dosha:
- Vata: Folosește un ulei încălzitor cum ar fi cel de susan, care este considerat regele uleiurilor. Asigură-te că uleiul este organic și neprăjit. Uleiul de migdale este o altă opțiune bună deoarece este și el încălzitor. Poți folosi, de asemenea, uleiuri infuzate cu plante care îmbunătățesc Vata.
- Pitta: Folosește un ulei răcoritor, în special ulei de cocos, care răcorește corpul și ameliorează roșeața și acneea. Uleiul de floarea soarelui este, de asemenea, recomandat pentru Pitta. Nu trebuie să încălzești uleiul.
- Kapha: Folosește uleiuri încălzitoare, cum ar fi cele de susan sau de migdale. Uleiurile de măsline și de porumb sunt, de asemenea, alegeri bune. Nu ai nevoie de atât de mult ulei ca Vata și Pitta.
Concluzie
Practica automasajului cu ulei este o practică străveche, cu origini în medicina tradițională indiană. Cum spuneam la început, Abhyanga ajută la tonifierea musculaturii, îmbunătățirea detoxifierii, înmuierea pielii, calmarea sistemului nervos, eliminarea oboselii, îmbunătățirea somnului și îmbunătățirea eliminării toxinelor.
Dacă nu ai nici un chef să faci testul, nici să înveți medicină indiană, dar îți place ideea, deschide dulapul din bucătăria ta, ia o sticlă din cel mai bun ulei pe care îl ai, de măsline, de floarea soarelui, de susan, presat la rece, și testează. Nu greșești, cu siguranță. Alegerea unui ulei anume, mai potrivit cu tipologia ta, aduce beneficii supimentare. Încearcă să vezi cum se simte automasajul, cum se simte pielea, cum se simte musculatura corpului tău. Savurează fiecare clipă pe care ți-o oferi pentru sănătatea și starea ta de bine.
Referințe
Pe Wikipedia poți citi mai multe despre Ayurveda.
Un articol extrem de interesant (dar stufos ce e drept) aici: Medical geography in Charaka Samhita
Un fel de disclaimer
Mi-a trebuit ceva curaj să abordez subiectul acesta ☺️. De ce? Pentru că nu e deloc “main stream”, se referă la o știință străveche, Abhyanga e ceva ce nu ține de tradițiile noastre. Dar am descoperit că e atât de valoros încât mi-am dorit să împart neapărat cu cei care citesc ceea ce scriu. Și, până la urmă, bunicile și trăbunicile noastre preparau alifii din uleiurile pe care le aveau și le foloseau pentru starea de sănătate a familiei lor. Așa că, nu sunt departe de rădăcini ☺️.
Aștept să comentezi, și să îmi spui dacă crezi că e interesant.
Draga Adina, tot ceea ce ai scris este foarte adevarat si sper ca articolul tau sa ajunga la cat mai multa lume! Stii ca eu am gasit similitudini intre povestile noastre dragi si cateva notiuni din ayurveda?
Legat de masajul cu ulei, uleierea corpului, avem si noi aceasta practica inca pastrata…ne uleiem si masam bebelusii, nu-i asa? Oare de ce renuntam la ea, pe masura ce crestem?
Mulțumesc mult pentru aprecieri, Laura.
Ai dreptate, uleiem și masăm bebelușii, lor le face plăcere dar și nouă ne face plăcere.
N-am idee de ce renunțăm, dar ar fi frumos să ne reamintim și să practicăm din nou.