Cu siguranță ai găsit uleiul de Jojoba pe etichetele unor produse cosmetice, de bună calitate.
Poate te intrigă denumirea. Poate ai vrea să cumperi și îți dorești o alegere informată.
Pe mine m-a atras denumirea. Apoi m-au atras calitățile uleiului, apoi l-am folosit și m-am îndrăgostit de el.
Uite ce am aflat:
- Cum arată planta din care se extrage uleiul de Jojoba?
- În ce țări crește această plantă?
- Cum se pronunță Jojoba?
- Ce proprietăți are uleiul?
Cum a salvat balenele uleiul de Jojoba
Uleiul a fost descoperit și dezvoltat în anii 70, pentru a înlocui uleiul extras din sperma balenelor. Câțiva vizionari au promovat conceptul Save the Whales, pentru folosirea uleiului de Jojoba produs pe uscat, în locul celui produs prin uciderea balenelor.
Acțiunea a fost de un real succes, în primul rând din punct de vedere ecologic, și apoi chiar din pricina proprietăților uleiului, care s-a dovedit superior celui de balenă.
Cum arată planta din care se extrage uleiul de Jojoba?
Uleiul de jojoba este lichidul produs de sămânța plantei Simmondsia chinensis, un arbust, care este originar din sudul Arizonei, sudul Californiei și nord-vestul Mexicului.
Fiind originar din America, nu există denumiri populare în limba română, dar există în limba engleză: goat nut, deer nut, pignut, wild hazel, quinine nut, coffeeberry, gray box bush.
Tufișul de Simmondsia chinensis, sau Jojoba, crește în mod obișnuit până la 1–2 metri înălțime, cu o coroană largă și densă, dar există și plante înalte de până la 3 metri. Frunzele sunt opuse, de formă ovală, de 2–4 centimetri lungime și 1,5–3 centimetri, late, groase, ceroase și de culoare gri-verde. Florile sunt mici și galben-verzui, cu 5–6 sepale și fără petale. Planta înflorește de obicei din martie până în mai.
Fructul este o capsulă în formă de ghindă, cu trei unghiuri, lungă de 1–2 centimetri, parțial închisă la bază de sepale.
Sămânța matură este ovală, dură, maro închis. Conține ulei în proporție de aproximativ 54%.
Jojoba se pronunță /həˈhoʊbə/ (listen)
La ce folosește uleiul de Jojoba?
Tradițional, locuitorii din sudul Statelor Unite și nordul Mexicului, mănâncă nucile tufișului Jojoba, ș extrag uleiul pentru a trata pielea, pentru dureri, tăieturi, arsuri, chiar și îngrijirea părului.
Planta supraviețuiște în climat foarte dur, unde cădura șu uscăciunea ucide aproape orice plantă. Uleiul sau ceara lichidă protejează planta prin sigilarea porilor împotriva evaporării apei în timpul zilei. La fel, noaptea, protejează împotriva temperaturilor scăzute.
Uleiul de jojoba se folosește acum într-o multitudine de produse cosmetice: creme, loțiuni, serumuri.
Existș și aplicații industriale ale acestui ulei, dar cele cosmetice sunt de departe mai atractive.
Din punct de vedere tehnic, uleiul de Jojoba nu este chiar un ulei, ci o ceară lichidă sau un ester. În climat rece, se solidifică, asemănător cu o ceară.
Ce beneficii are uleiul de Jojoba pentru piele?
Jojoba este un ulei excelent pentru ten, emolient, regenerativ, restructurează și tonifică.
Oferă pielii o peliculă protectivă fină, care menține umezeala dar permite pielii să respire.
Aceleași componente sunt prezente atăt în piele cât și în uleiul de Jojoba, de unde și compatibilitatea atât de bună cu pielea.
Jojoba este un ulei noncomedogenic, nu astupă porii și este excelent pentru tenul acneic. Ajută de asemenea la păstrarea barierei acide a pielii, cea care răspunde de protecția împotriva bacteriilor. Este potrivit pentru tenurile sensibile, chiar și cele mai grase, pentru că nu se simte gras pe piele.
Putem spune că este un ulei “uscat”, pentru că se absoarbe atât de repede în piele.
Fiind o ceară lichidă, uleiul de Jojoba este rezistent la oxidare și râncezire, chiar și în cele mai neprielnice condiții.
Concluzia
Alege cu încredere produsele cosmetice care conțin uleiul de Jojoba, vei fi foarte încântată de proprietățile lui. Nu ocoli serurile pentru față, cum sunt cel cu Buriti sau cel cu cânepă și avocado.
Citește și articolele următoare referitoare la uleiurle vegetale (avocado, migdale și sâmburi de struguri) și vei afla amanunte interesante. Dar, cel mai important, vei putea face o alegere informată atunci când ai nevoie de un produs cosmetic.