Poate nu ți-ai pus problema vreodată concret ce anume conține un produs cosmetic, și mai ales dacă și de ce ar putea conține apă.
Mai jos încerc să aduc un pic de lumină în atât de vasta lume a produselor pentru îngrijirea pielii.
- De ce avem nevoie de apă în produsele cosmetice?
- Rolul apei ca ingredient cosmetic
- Există alte ingrediente care înlocuiesc apa?
- Există produse cosmetice fără apă?
1. De ce avem nevoie de apă în produsele cosmetice?
Apa are un rol extrem de important, și anume hidratarea pielii. Desigur că nu ai nevoie de o cremă ca să îți hidratezi pielea, poți face asta pur și simplu udându-te cu apă. Dar efectul va fi de scurtă durată. Crema are rolul de a hidrata dar și de a păstra apa în piele, astfel încât apa să nu se evapore, iar pielea să rămână elastică, suplă și moale, și în plus senzația să fie de piele sănătoasă.
În realitate, doar apa nu este suficientă pentru hidratarea pielii.
Acizii grași conținuți în produsele cosmetice, mai precis uleiurile și unturile contribuie în mod covârșitor la rolul de barieră hidro-lipidică și la păstrarea hidratării în profunzime a epidermei.
2. Rolul apei ca ingredient cosmetic
Dacă ai citit vreodată eticheta unui produs cosmetic, inclusiv a cremelor, primul cuvânt pe care îl citești este Aqua. Ce înțelegi din asta?
- Aqua este ingredientul majoritar. Aici îți spun un secret, ingredientele sunt scrise în ordinea procentelor, adică primul ingredient este în procentul cel mai mare, care poate fi chiar și 99.9%, iar ultimul în procentul cel mai mic, chiar și 0,01%.
- Aqua este denumirea din INCI, ceea ce înseamnă Nomenclatorul internațional al ingredientelor cosmetice. De fapt înseamnă simplu apă.
Ceea ce numim în mod uzual cremă este o combinație de ulei și apă, care sunt determinate să stea împreună cu ajutorul unui emulsifiant. Știm desigur că apa și uleiul sunt ingrediente care nu se amestecă în mod obișnuit, uleiul se ridică întotdeauna la suprafața apei.
O cremă pentru față, mâini sau corp poate conține de la 60% la 85% apă, dar procentul poate ajunge la 90%. Gelul de duș și șamponul pot conține până la 95% apă, iar un toner chiar 98% apă.
În plus, o cremă conține ingrediente active cosmetice, care au diverse beneficii pentru piele, în funcție de destinația și rolul cremei. Aici găsești de exemplu extractul de ceai verde sau extractul din urzică, ambele natural, dar și ingredient sintetice, care nu au denumiri de plante.
Un alt ingredient esențial este conservantul, care nu permite formarea de bacterii, microbe sau fungi în conținutul cremei. Conservantul poate fi natural sau sintetic, mai dur sau mai blând, în funcție de modul în care este concepută crema. Acesta este greu de identificat pe etichetă, pentru că nu este un singur cuvânt, ci o combinație de substanțe. Ce trebuie să știi este că nu există cremă cu apă și care să nu conțină conservant. Chiar și cremele pe care scrie fără conservanți sunt de fapt crème care sunt conservate într-un anume fel, dar fără substanțe chimice dure.
Apoi o cremă mai poate include un colorant, adăugat de obicei pentru un aspect estetic plăcut, dar care poate avea și rol functional. De exemplu, produsele de machiaj au pigmenți cu rol functional.
În final, parfumul, care poate fi sintetic, dar și natural, și anume un ulei esențial.
Ce face apa?
- Este un solvent pentru ingredientele active, de exemplu extractele botanice (cum este cel de ceai verde), mineralele sau unele vitamine
- Transportă ingredientele hidrosolubile, adică cele care se dizolvă în apă, spre straturile mai profunde ale pielii
- Crează o textură mai ușoară față de o cremă realizată doar din unturi și uleiuri
3. Există alte ingrediente care înlocuiesc apa?
Probabil în 99% dintre produse se folosește apă distilată, pentru că este sigură și ieftină.
Un alt fel de apă este apa florală. Aceasta este obținută prin distilarea plantelor cu ajutorul aburului. Prin trecerea aburului printre plante, acesta dizolvă componentele hidrosolubile alte acestora. De aceea, apele florale au efecte vindecătoare asupra pielii și în plus miros extraordinar de frumos. Companiile cosmetic care realizează produse bio, sau au în etica lor produse cât mai natural și pline de beneficii pentru piele include în produsele lor apele florale. Eu folosesc doar ape florale în componența cremelor, pentru că sunt prețioase și mi-ar părea rău să pierd valoroasele ingredient hidrosolubile din plante. (Citește aici un articol despre apele florale).
Un alt tip de apă care se utilizează este apa termală. Din nou, un ingredient valoros, datorită mineralelor pe care le conține. Aici există mai multe companii a căror cercetare se bazează pe acest fel de apă.
4. Există produse cosmetice fără apă?
Răsuns scurt, da, de obicei sunt produse cosmetice solide.
Cel mai bun exemplu sunt rujurile, balsamurile pentru buze, cu denumirea de lipstick, lip balm sau lip gloss. Și desigur balsamurile de diferite feluri.
Apoi unturile pentru corp, care sunt formulate din uleiuri botanice și unturi obținute prin presare din semințele plantelor. Le găsești cu denumirea de boddy butter, atât cu consistență de cremă cât și solide.
Apoi mai există scrub-uri pentru corp, pe bază de sare sau zahăr și uleiuri.
Și, desigur, săpunurile și șampoanele solide.
Care sunt avantajele produselor fără apă?
- Nu necesită conservant
- Nu necesită ambalaje din plastic de unică folosință.
- Pot fi transportate în cutiuțe frumoase, refolosibile.
- Nu ai probleme cu ele la vamă în aeroport.
Promit să scriu perechea acestui articol, numai despre produsele cosmetice fără apă.
Concluzie
Pielea noastră are nevoie de apă, în principal dinspre interior spre exterior, și anume să bem suficientă apă. O altă sursă este apa conținută în legume si fructe proaspete.
Consumul de apă este una dintre principalele condiții pentru o piele frumoasă, sănătoasă si bine hidratată. Consumul insuficient de apă de băut și conținută în alimente este unul dintre motivele pentru care pielea este obosită și deshidratată.
De aceea, să urmăm stafurile medicilor și nutriționiștilor, să bem apă multă, să măncăm fructe și legume proaspete, dar și să folosim crème pline de ingrediente botanice valoroase pentru protecția pielii nostre.
Referințe
The most precious ingredient in the cosmetic industry: water