Dacă ești amatoare sau amator de mâncare indiană, știi cu siguranță că unele preparate au o culoare galbenă foarte intensă. Dar știi oare de la ce condimente provine această culoare?
Unul dintre ele este turmericul, iar altul, este șofranul. Turmericul este destul de uzual, îl găsești pe rafturile magazinelor de condimente dar și în magazinele naturiste, inclus în preparate antiinflamatoare.
Dar șofranul este mai puțin cunoscut, din pricina prețului mare.
Poate că nu m-aș fi gândit să scriu despre șofran dacă nu l-aș fi găsit printre ingredientele cosmetice ale unor produse indiene. Atunci mi-am amintit despre călătoria mea în Cașmir (Kashmir), India, și cum am descoperit unde și cum se cultivă șofranul.
O poveste de călătorie
Am călătorit în India acum câțiva ani. Am stat în Srinagar, capitala statului Jamu și Cașmir (sau Kashmir), într-una dintre locuițele lacustre de pe lacul Anchar. Srinagar a fost fondat în secolul al VI-lea în timpul domniei dinastiei Gonanda.
În secolele XIV-XVI, orașul vechi a cunoscut expansiuni majore, în special sub dinastia Shah Mir. A devenit centrul spiritual al Kashmirului și a atras câțiva predicatori sufiți. De asemenea, a început să fie recunoscut ca un centru de țesut de șaluri și alte obiecte de artizanat. Regiunea a devenit atât de celebră încât a ajuns și la noi, prin șalurile de Cașmir.
La sfârșitul secolului al XVI-lea orașul a devenit parte a Imperiului Mughal, împărații imperiului au folosit orașul ca stațiune de vară. În această perioadă, au fost construite mai multe grădini spectaculoase în oraș și în jurul lacului Dal, dintre care Shalimar și Nishat sunt cele mai cunoscute. Orașul este vizitat în perioada verii și pentru aceste grădini celebre.
Numele orașului în limba sanscrită, Shri-Nagara, înseamnă orașul lui Shri (sau Lakshmi), care este zeița hindusă a bogăției, norocului, puterii, frumuseții, fertilității și prosperității, una dintre cele mai adorate zeițe hindu.
Am străbătut la pas străduțele aglomerate ale orașului, am intrat în magazine de antichități, am cumpărat fructe ciudate și semințe prăjite picante. Am locuit într-o barcă, un mic hotel plutitor. Ajungeam pe mal chemând un taxi, o barcă cu un singur vâslaș, dispus să ne plimbe oriunde vroiam. Am mâncat mâncare locală plină de condimente.
Ne-am plimbat cu o mașină până spre munte, într-o vale îngustă și foarte frumoasă, care în luna martie era încă plină de zăpadă. Iar pe drum, am descoperit cu uimire plantația de șofran.
Un câmp de brândușe
Șofranul se obține din Crocus Sativus, care este de fapt brândușa pe care o cunoaștem noi.
În regiunea Cașmir, brândușa prosperă. Are umezeală suficientă și clima care îi place. Am văzut prima dată un câmp care părea cultivat, apoi am văzut o firmă în plin câmp, pe care scria Saffron. Și atunci mi-am dat seama despre ce era vorba. Brândușa este o floare cu bulb, iar bulbul produce doar o singură floare. Șofranul este format de fapt din cele 3 stamine de culoare roșie ale florii. Pentru a obține 1 gram sunt necesare între o sută – o sută cinci zeci de flori, pentru 1 kilogram sunt necesare între 100.000 și 300.000 de flori.
Saffron este un cuvânt care vine din limba Parsi, una dintre multele limbi din India, și înseamnă galben. Condimentul este cunoscut și sub numele de „aur roșu” din cauza prețurilor sale exorbitante. Prețul unui gram de șofran pornește de la 5-6 euro, un kilogram poate ajunge la 3000 de euro, în funcție de proveniență și calitate. Chiar și la noi există câțiva mici producători, dar Cașmir este una dintre regiunile unde cultura este pe suprafețe mari iar produsul este deosebit de apreciat.
Pentru a aroma un vas întreg cu orez de exemplu sunt necesare doar câteva fire de șofran, pentru că acest condiment este foarte puternic.
Cultivarea plantei Crocus Sativus, utilizarea sa și comerțul cu șofran durează de mai bine de 3.500 de ani. Se întinde pe mai multe continente, culturi și civilizații.
Proprietățile șofranului
Șofranul conține câțiva nutrienți esențiali și compuși activi care contribuie la aroma sa dar și la beneficiile sale distincte pentru sănătate. Să vedem profilul nutrițional al șofranului:
Compușii activi:
- Crocin: Acest compus este responsabil pentru culoarea vibrantă și proprietățile antioxidante ale șofranului.
- Crocetină: Un alt compus antioxidant care se găsește în șofran care contribuie la culoarea și beneficiile pentru sănătate.
- Safranal: Oferă aroma distinctivă a șofranului
- Picrocrocină: Acest compus conferă șofranului gustul său amar și se transformă în safranal atunci când este hidratat în apă.
Vitamine
- Vitamin A: beta-caroten, un precursor al vitaminei A, este conținut de șofran și este benefic pentru vedere, sistemul imunitar și sănătatea pielii
- Vitamin C: un antioxidant care activează sistemul imunitar și ajută la sinteza colagenului, pentru a păstra sănătatea pielii
- Vitamin B6: importantă pentru metabolism și sistemul nervos
Minerale:
- Potasiul: important pentru sistemul nervos și funcționarea mușchilor
- Calciul: esențial pentru sistemul osos și dantură
- Magneziul: vital pentru sănătatea oaselor, nervi și mușchi
- Fierul: esențial pentru abilitatea sângelui de a transporta oxigen
5 practici tradiționale de utilizare a șofranului pentru îngrijirea pielii
Șofranul se folosește de foarte mult timp în practicile tradiționale de îngrijire a pielii, în diferite culturi. Proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante și de strălucire a pielii au făcut din aceasta un ingredient valoros în ritualurile de frumusețe.
Să ne uităm la câteva practici:
- Iluminarea pielii: capacitatea șofranului de a ilumina și a deschide nuanța pielii este una dintre cele mai cunoscute aplicații. În medicina tradițională, șofranul a fost folosit frecvent ca decolorant natural al pielii, pentru a reduce aspectul petelor întunecate, pigmentarea și nuanța neuniformă a pielii.
- Îmbunătățirea aspectului tenului: șofranul a fost folosit pentru a face pielea să pară mai strălucitoare și sănătoasă și pentru a îmbunătăți aspectul în general.
3. Efect antiaging: șofranul conține antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi, care provoacă îmbătrânirea pielii. Metodele tradiționale de îngrijire a pielii folosesc șofranul pentru a reduce ridurile și liniile fine și pentru a conferi pielii un aspect mai tineresc.
4. Tratamentul acneei și petelor: Acneea și petele se tratează folosind proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii ale șofranului. Calmează pielea inflamată și reduce roșeața cauzată de erupțiile de acnee.
5. Proprietăți calmante și liniștitoare: șofranul se folosește pentru efectele sale calmante și liniștitoare asupra pielii, în special pentru pielea sensibilă sau iritată.
După ce te-am purtat în imaginație prin îndepărtatul Kashmir …
La ora scrierii articolului, nu am folosit încă șofranul în rețetele cosmetice. Dar recunosc că proprietățile sale sunt fascinante, și mă gândesc să testez într-o bună zi. Până atunci, admir câmpurile de brândușe de câte ori am ocazia.
Un alt ingredient folosit în medicina trandițională din India și Asia este ceaiul verde, am scris un articol aici.
Dacă vrei să citești mai multe despre șofran (în limba engleză), un articol găsești aici.
Munca pentru cultivarea șofranului este tare migăloasă, și implică o mulțime de persoane. Uite mai jos câteva imagini, de la recoltare, sortare manuală, și apoi magazinul care era chiar pe marginea drumului, lângă plantație. A fost o experiență deosebită pentru mine să pot cumpăra șofran direct de la sursă.