Uleiurile vegetale și uleiurile esențiale sunt produse din plante, dar care sunt diferențele dintre ele?
Precis ai întâlnit sintagma de ulei purtător, o sintagmă care provine din limba engleză, și anume carrier oil. Se referă la faptul că uleiul esențial se diluează într-un ulei vegetal pentru a putea fi utilizat. Cei care comercializează uleiuri esențiale oferă o mulțime de informații referitoare la ele, dar mai puține despre uleiurile vegetale. Este firesc, pentru că nu este domeniul lor de interes.
Din punct de vedere al produselor cosmetice, uleiurile vegetale sunt o parte componentă importantă, prea puțin analizată și adusă în atenția publicului. Eu cred că importanța lor e neglijată, de aceea găsești aici o mulțime de articole referitoare la uleiurile vegetale.
Din punct de vedere al denumirii, ulei purtător, ulei vegetal și carrier oil sunt același lucru. Dacă vei căuta pe net ulei purtător, vei găsi în principal furnizorii de uleiuri esențiale care îți vor recomanda 1-2-3 uleiuri în care să le diluezi. Dacă vrei informații mai generale, cu aplicabilitate în cosmetice, atunci va trebui să cauți uleiurile după denumirea lor, pentru că invers nu găsești informația. De exemplu, dacă vei căuta uleiul de jojoba, care este un ulei vegetal și un ulei purtător excelent, în descrierea lui nu vei găsi sintagma ulei purtător.
Trei diferențe dintre uleiurile vegetale și uleiurile esențiale
- Metoda de obținere
- Intensitatea mirosului
- Cantitatea folosită
Un ulei vegetal se obține de obicei prin presarea semințelor unei plante. Poate cel mai familiar exemplu este uleiul de floarea soarelui, atât de folosit la noi.
Știm cu toții că semințele de floarea soarelui se curăță de coji, operație care se numește decorticare, apoi se presează și se obține uleiul. Presele de ulei erau uzuale pe vremuri la țară, în epoca modernă s-au transformat în fabrici de ulei. Iar în ultima vreme sunt din nou apreciate presele care extrag uleiul la rece, fără procedee chimice sau încălzire.
De ce e important acest lucru? Prin încălzire, unele componente ale uleiului se pierd, practic, uleiul își pierde din calități. Ai folosit vreodată ulei de floarea soarelui nerafinat? Îți mărturisesc că eu folosesc doar acest fel de ulei de floarea soarelui, îl cumpăr din piață de la țărani. Are o culoare intensă, galbenă, exact ca și petalele florii soarelui, și un miros destul de puternic. Nu e filtrat, nu e rafinat, nu e dezodorizat, e cel mai brut ulei pe care il găsesc. Folosesc o cantitate mică de obicei, pentru că mie mi se pare foarte concentrat.
Diferența dintre acest ulei și cel care se vinde de obicei la magazinele alimentare este ca de la cer la pământ în materie de calitate. Uleiul vîndut la magazine este rafinat și dezodorizat, adică nu mai are nici un miros. Prin rafinare sunt îndepărtate din ulei părțile mai sensibile la râncezire, în același timp, cele mai valoroase.
Motivul principal este prelungirea duratei de viață a uleiului. Un ulei nerafinat râncezește mult mai repede față de unul rafinat.
Aici intervine preferința personală a fiecăruia. Poate ești o persoană foarte ocupată, nu ai timp, dispoziție sau dorință să gătești, un ulei rafinat poate fi pentru tine o alegere foarte bună.
Sau, ai timp și dorință să gătești, îți aloci timp să cauți ingrediente cât mai naturale, și atunci un ulei nerafinat e mai pe gustul tău. Sau poate le combini, în funcție de dorința ta.
Relevanța uleiului de floarea soarelui pentru produsele cosmetice
Poate crezi că acest ulei vegetal nu se folosește în cosmetice?
Adevărul este că se folosește, chiar în multe produse. Îl găsești pe etichete cu denumirea de:
- Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
De multe ori este uleiul de bază pentru vitamina E (care este un antioxidant foarte des utilizat).
Bogăția uleiurilor vegetale
Am dat exemplul uleiului de floarea soarelui pentru că este foarte familiar, dar avem la îndemână o mulțime de alte uleuri valoroase, multe dintre ele comestibile, și anume:
- uleiul de măsline, uleiul de cânepă, uleiul de dovleac, uleiul de susan, uleiul de nucă
Există uleiuri care se produc din plante care nu cresc la noi, dar sunt destul de cunoscute, și în tările de origine sunt folosite atăt cu scop alimentar cât și cosmetic, am scris despre fiecare, dacă ești curioasă, dă click pe link
- uleiul de avocado, uleiul de argan, uleiul de jojoba, uleiul din tărâțe de orez, uleiul din sâmburi de struguri
Unturile fac parte tot din această categorie, diferă doar forma, sunt în stare solidă, și bineînțeles, proprietățile.
- untul de cacao, untul de shea, untul de cupuacu, untul de cocos
Cum se obține un ulei esențial?
Cea mai cunosculă metodă de obținere este prin distilare cu abur.
Mai precis, plantele, materia vegetală formată din flori, frunze, rămurele, este amplasată într-un container de dimensiune mare, apoi un curent de abur cald trece prin plante. La ieșirea din vas, aburul se distilează, se obține pe de o parte uleiul esențial și pe de altă parte hidrolatul, sau apa florală.
Cel mai uzual ulei distilat la noi este cel de lavandă.
Desigur că uleiurile vegetale și uleiurile esențiale sunt prelucrate diferit, cu metode specifice, în funcție de fiecare plantă în parte, dar presarea și extracția cu abur sunt cele mai cunoscute la noi.
A doua mare diferență este intensitatea mirosului
- Uleiul vegetal are mirosul propriu al semințelor, care de obicei nu este foarte puternic.
- Uleiul esențial este extras tocmai pentru mirosului lui foarte puternic.
A treia mare diferență dintre uleiurile vegetale și uleiurile esențiale este cantitatea folosită
- Un ulei vegetal poate constitui chiar baza unui produs cosmetic, și poate fi folosit chiar în procent de 100%.
- Un ulei esențial se folosește în procent foarte mic, pentru exemplificare, să zicem 1%. Asta înseamnă că într-o cutie de cremă de 100 de grame vom avea 1 gram de ulei esențial.
De ce este o diferență atât de mare?
Uleiurile vegetale sunt prietenoase cu pielea, pentru că pielea are în componența ei lipide, adică exact uleiuri. Uleiurile vegetale au compoziția foarte compatibilă cu pielea.
Uleiurile esențiale au compuși volatili, adică ceea ce simțim noi că miroase. Mirosul este unul din cele 5 simțuri, cel mai legat de partea emoțională a ființei noastre. Mirosul lucrurlor din jurul nostru ne influențează foarte tare starea.
Dar, uleiul esențial nu se folosește nediluat, tocmai datorită potenței sale. Stii că este o vorbă, esențele tari se folosesc în doze mici.
Alergeni
Un aspect important este posibilitatea de a dezvolta alergii. Chiar dacă uleiurile esențiale au capacitatea de a ne îmbunătăți starea emoțională, și au chiar proprietăți terapeutice, este foarte important să fie folosite cu grijă.
Există o asociație internațională, se numește The International Fragrance Association (IFRA).
Misiunea acestei asociații internaționale este să promoveaze utilizarea în siguranță și cu plăcere a parfumurilor în întreaga lume. IFRA este organismul reprezentativ global al industriei parfumurilor, are sediul în Elveția, Geneva, și funcționează din 1973. IFRA este cea care stabilește limitele admise pentru utilizare a fiecărului parfum, cu scopul de a proteja utilizatorii împotriva alergiilor și reacțiilor adverse. Aceste limite sunt stabilite în urma unor studii complexe, în urma analizării concentraților substanțelor, nu sunt arbitrare.
Uleiurile esențiale aduc plăcere în viața noastră, și fiecare dintre ele au proprietăți terapeutice, mai mult sau mai puțin studiate. Pentru a le folosi la maxima lor valoare, este foarte important sa fim informați și să respectăm limitele stabilite de IFRA.
De aceea, pe etichetele produselor cosmetice care conțin uleiuri esențiale sunt îndicați alergenii. Vei găsi scris, cu litere italice, la sfîrșitul listei de ingrediente, de exemplu *linalool, limonene, geraniol. Aceștia sunt alergeni conținuți în mod natural în uleiurile esențiale, iar dacă produsul cosmetic pe care îl ai respectă legislația, atunci acești alergeni sunt în limitele admise și este foarte puțin probabil să dezvolți o alergie.
Informează-te, citește eticheta produselor cosmetice. Alege în cunoștință de cauză. Folosește-te la maxim atât de uleiurile vegetale cât și de uleiurile esențiale, pentru că și unele și altele au beneficii speciale pentru sănătatea pielii și pentru starea noastră de bine.
Iar dacă vrei să afli și mai multe amănunte, citește articolul Cum alegi un produs cosmetic natural.