Am scris o mulțime de articole despre uleiurile vegetale sau botanice, și le-am luat la rând: cel de migdale, de argan, din sâmburi de struguri, și așa mai departe. Acum mă gândeam la tine, cititoarea mea. Poate ți-a plăcut povestea uleiului de migdale, de exemplu, și te gândești că ar fi o idee bună să îl incluzi în rutina ta cosmetică. Dar dacă nu îl ai la îndemână, dacă nu îl găsești să îl cumperi? Cu ce sfat te pot ajuta?
Așa că m-am gândit să scriu despre folosirea uleiului pentru corp, care uleiuri sunt benefice, care uleiuri să le evităm, și cum anume să le folosim pe cele benefice.
Folosirea uleiului pentru corp - 3 beneficii
- Hranește pielea: Dacă ai pielea uscată sau aspră, aplicarea uleiului pentru corp oferă hidratare suplimentară și contribuie la restabilirea nivelului optim de lipide în piele.
- Îmbunătățește elasticitatea pielii: Uleiurile precum uleiul de migdale dulci, uleiul de argan sau uleiul de jojoba conțin nutrienți esențiali care pot contribui la îmbunătățirea elasticității pielii, ajutând la prevenirea apariției vergeturilor și a liniilor fine.
- Protejează împotriva factorilor externi: Uleiurile pentru corp formează un strat de protecție pentru piele, ajută la prevenirea pierderii excesive de umiditate, protejează pielea de vânt și frig.
Care dintre uleiurile vegetale sunt benefice pentru îngrijirea pielii?
Cele mai bune sunt uleiurile presate la rece, cum sunt următoarele: uleiul de migdale, din sâmburi de struguri, de jojoba, de argan, din tărâțe de orez, din sâmburi de dovleac, de avocado, de măsline. Apoi mai există uleiurile speciale, cum sunt: din semințe de broccoli, din semințe de măceșe, de Tamanu, de zmeură, afine sau coacăze, de Buriti, etc. Lista este foarte lungă, conține peste 150 de uleiuri extrem de valoroase.
Compoziția uleiurilor vegetale sau botanice
Uleiurile botanice sau vegetale conțin 95% sau chiar mai mult acizi grași. Acești acizi grași sunt esențiali pentru sănătatea pielii, pentru că sunt chiar parte din componența ei. Folosirea uleiurilor vegetale este benefică pentru piele pentru că pielea recunoaște acizii grași și îi acceptă foarte ușor, hrănindu-se cu ei.
Organismul uman nu poate sintetiza două tipuri de acizi grași esențiali, ceea ce înseamnă că acești acizi grași trebuie să fie obținuți din alimentație. Acești acizi grași esențiali sunt:
- Acidul linoleic (omega-6): Sursele bogate în acid linoleic includ semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, nuci și uleiuri vegetale precum uleiul de floarea soarelui și uleiul de măsline, nerafinate, semințele de cânepă
- Acidul alfa-linolenic (omega-3): Surse bune de acid alfa-linolenic includ semințe de in, nucile, semințe de chia, semințele de cânepă
Acești acizi grași esențiali sunt implicați în funcționarea normală a organismului și sunt esențiali pentru diverse procese, inclusiv formarea membranei celulare și producția de hormoni. Este important să includem surse adecvate ale acestor acizi grași esențiali în dieta noastră pentru a asigura o sănătate optimă.
Acești acizi grași sunt de asemena foarte importanți în sănătatea pielii, unde pot ajunge prin dietă dar și prin aplicarea direct pe piele a uleiurilor vegetale. Fiecare ulei vegetal în parte are o compoziție unică de acizi grași, nu îi are pe toți. De aceea, combinarea ueiurilor vegetale este foarte benefice pentru piele, pentru că aduce componente diferite în aceeași formula.
Ce alți acizi grași conțin uleiurile vegetale?
- Acidul Oleic, acidul Palmitic, acidul Stearic, acidul Palmitoleic, acidul Lauric, acidul myristic, acidul Caprylic, etc.
În afară de procentul de 95%, aproximativ 5% este componenta vindecătoare (the healing fraction, în limba engleză). Aceasta este formată din:
- Trigliceride, Tanini, fosfolipide, clorofilă, squalene, Lycopene, etc.
- Minerale: fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, etc.
- Vitamine: A (Beta Carotene), B1 (Thiamine), B2 (Riboflavin), B6 (Pyridoxine), E (Alpha Tocopherol), K (Phytonadione)
Unele dintre aceste componente dau culoarea intensă a uleiurilor. De exemplu, Beta Carotenul dă culoarea portocalie (uleiul de Buriti), alte componente dau culoarea verde (uleiul de măsline, uleiul de avocado). Alte componente dau mirosul specific fiecărului ulei în parte.
Prin rafinare, se urmărește prelungirea duratei de viață a uleiului și îndepărtarea mirosurilor. Aceasta se obține prin îndepărtarea componentelor speciale ale uleiurilor, adică tocmai această fracțiune vindecătoare. De aceea, uleiul rafinat de floarea soarelui, de exemplu, are o culoare galben foarte deschis, și nici un miros. Ai cumpărat vreodată ulei de floarea soarelui presat la rece, de la piață? E galben intens și are un miros puternic de semințe, în plus, este de 2-3 ori mai gros decât cel rafinat.
Aceasta este explicația faptului că uleiurile vegetale, cu cât sunt mai puțin prelucrate, cu atât au culoare mai intensă, un miros specific și sunt mai valoroase.
Imaginea de mai sus este preluată de la Susan M. Parker, o expertă în domeniul uleiurilor botanice, și exemplifică multitudinea de culori ale uleiurilor.
Folosirea uleiului pentru corp - cum facem, mai concret?
Cel mai ușor mod este masajul. Când spunem masaj, ne imaginăm imediat un pat pe care o persoană stă relaxată, iar un maseur sau o maseuză îi masează umerii și spatele. Imaginea sugerează relaxare, o stare de bine, poate chiar și beneficii terapeutice ale masajului, poate un drenaj limfatic, sau un masaj anticelulitic de exemplu. Masajul asiatic Thailandez sau masajul indian Ayurvedic sunt ridicate la rang de artă.
Toate acestea sunt adevărate, și funcționează fără doar și poate. Un salon care se respectă va folosi ulei de masaj de calitate, care foarte probabil va fi un ulei vegetal sau botanic, poate chiar cu adaos de ulei esențial.
Cum faci dacă nu ai timp să mergi la un salon de masaj, dar îți dorești beneficiile masajului, sau cel puțin ale folosirii uleiurilor?
Desigur că nu îți vei putea masa spatele așa cum face un maseur sau o maseuză.
- Dar poți folosi un ser pentru față și să îți faci un masaj facial.
- Poți folosi uleiul în locul cremei pentru corp, și să îl aplici pe mâini și pe picioare.
- Îți poți masa abdomenul folosind un ulei.
Hai să le uăm pe rând și să vedem cum anume poți proceda.
Masajul facial
Folosește o picătură de ulei, și cu vârful degetelor, masează obrajii, pielea din jurul ochilor și bărbia. Apoi fruntea, cu o altă picătură. Cu încă o picătură masează gâtul, cu încî una decolteul. Insistă în fiecare zonă, până când simți că uleiul s-a absorbit complet. Folosește mișcări dinspre centrul feței spre exterior. În timp ce masezi, relaxează pe rând fiecare mușchi pe care îl simți cu degetele. Dacă vrei, poți utiliza o piatră Gua Sha, pentru masaj.
Astfel, cu patru picături de ulei, care înseamnă aproximativ un sfert de mililitru, îți masezi întreaga față și decoltelul. Totul va dura de la un minut, până la … cât ai tu timp și chef. La sfârșit te vei simți mai relaxată, iar pielea ta va fi elastică și luminoasă. Și te poți bucura de beneficiile masajului, între două ședințe de masaj profesionist.
Dacă vrei să testezi un ser pentru față, pe bază de ulei, alege unul care are beneficii anti-aging, și conține de exemplu uleiul din sâmburi de măceșe (un articol aici), sau uleiul de argan (un articol aici).
Masajul mânilor și picioarelor
Multe femei au pielea uscată pe picioare, și coatele au un aspect uscat, din pricina statului la birou. Asta se întâmplă de multe ori iarna.
Ce poți face este să utilizezi un ulei pentru corp în locul cremei uzuale. E important să folosești uleiul imediat după duș, când porii sunt dilatați iar pielea este pregătită să primească tratamentul. Pune două picături în palmă și masează ușor pe piele, până când simți că uleiul este absorbit. Insistă pe zonele unde pielea este mai uscată. Ai să vezi că folosirea uleiului pentru corp este foarte eficient[, efectul uleiului este mai de durată decât al cremei, iar pielea va rămâne hidratată mai mult timp.
Masajul abdomenului
Când eram eu copil, dacă spuneam mamei că mă doare burtica, mă punea să mă întind pe spate și îmi făcea un masaj ușor pe burtică, în sensul acelor de ceasornic. Masajul mamei avea efect magic, durerea mea dispărea aproape instantaneu. M-am gândit de multe ori care era explicația.
- Masajul zonei din jurul buricului stimulează organele digestive, promovând o digestie mai bună și o absorbție mai bună a nutrienților.
- Are un efect calmant asupra sistemului nervos, reducând potențial stresul și favorizand relaxarea.
- Folosirea uleiului pentru corp pentru masajul abdominal este recomandat femeilor pentru a ajuta la reglarea ciclului menstrual și pentru a atenua disconfortul asociat cu menstruația.
Așa că, pe lângă pielea moale și hidratată, ai și aceste trei beneficii.
Despre care uleiuri NU ESTE VORBA
Când vorbim de folosirea uleiului pentru corp, este important să știm ce fel de ulei să folosim. Am vorbit până aici despre uleiurile botanice sau uleiurile vegetale. Mai jos, despre care uleiuri NU ESTE VORBA:
- Uleiul de parafină. Acest ulei se găsește în proporție covârșitoare în uleiurile de masaj sau pentru corp care există în comerț, și este obținut din petrol. Uleiul de parafină nu are în compoziție vitamine, carotenoizi sau alte componente benefice și valoroase pe care le au uleiurile și unturile din plante, și poate aduce beneficiile acestora. De aceea, de câte ori cumperi un ulei pentru corp, citește cu mare atenție compoziția lui.
- Uleiurile esențiale. Așa cum am scris în acest articol, uleiurile esențiale sunt diferite de uleiurile botanice sau vegetale, prin modul de extracție, componentele extrase din plante, și beneficiile pe care le aduc. Aceste uleiuri sunt un adaos extrem de prețios și valoros la uleiul folosit pentru corp, se folosesc cu mare grijă și potențează efectele uleiurilor vegetale.
- Uleiurile rafinate. Aici mă refer la uleiurile botanice, vegetale, din semințe, dar care au un grad mare de prelucrare, cum e uleiul rafinat de floarea soarelui, uleiul rafinat de rapiță, uleiul rafinat de porumb, etc.
Alte idei
Dacă vrei să citești mai mult, găsești un articol foarte interesant aici:
Un alt domeniu în care folosirea uleiului pentru corp este uzuală este masajul reflexogen. Acesta presupune presarea diferitelor puncte din talpă, care corespund organelor interne, pentru inducerea unei stări de bine în organism.
Uleiul pentru corp se încadrează în categoria cosmeticelor fără apă, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de conservant sau de alți aditivi pentru a fi un produs cosmetic de excepție. Găsești un articol aici.
Și, în medicina tradițională indiană Ayurveda, folosirea uleiului pentru corp este uzuală. Se practică masajul cu ulei, care se numește Abhyanga, citește un articol aici.
O sursă de informații foarte valoroasă referitoare la folosirea uleiului pentru corp este cartea “The Power of the Seeds“, scrisă de Susan M. Parker, care se găsește doar în limba engleză.