Uleiul de Argan - cum l-am descoperit, călătorind în Maroc
Maroc – o țară fascinantă. Dacă treci strâmtoarea Gibraltar, pășești pe pământul Africii, și descoperi o lume nebănuită.
Pornești din Tanger, spre sud, pe coasta cea verde scăldată de briza oceanului. Treci de Rabat, iar de la Casablanca, pașii te poartă spre Marrakech, iar în depărtare te așteaptă Munții Atlas. Peisajul devine din ce în ce mai arid, iar culoarea roșie a solului stâncos te cuprinde din toate direcțiile.
Vegetația este acum formată din plante rezistente la secetă și mici tufișuri țepoase.
Doar oazele, cu curmalii și palmierii lor, întrerup tonul de roșu monocrom. Copacii sunt rari, și ei adaptați la clima aridă.
În mijlocul acestei aparente pustietăți am descoperit Arganul și modul în care femeile din Maroc îl folosesc pentru beneficiile pe care le aduce sănătății, și mod special pielii.
Unde m-am întâlnit prima data cu uleiul de Argan
Pe un drum prafuit, între o mulțime de bolovani roșiatici, pe un varf de deal, e o cladire care se confunda cu peisajul. O inscripție pictată manual anunță
COOPERATIVE FEMININE D’HUILLE D’ARGAN
În jur, nici o mișcare, nici o mașină, nici un alt vehicol. Oprim mașina, coborâm să vedem ce poate fi în acest loc.
E un mic atelier, unde lucrează câteva femei, care prelucrează semințele de Argan.
Uneltele lor sunt rudimentare, majoritatea operațiunilor sunt manuale. Intrăm în vorbă cu ele și aflăm o mulțme de amănunte. Puține femei din Maroc au posibilitatea să aibă un loc de muncă, iar lucrul la o astfel de cooperativă este una dintre puținele variante. (Ca o paranteză, puține femei lucrează în servicii, la cafenele, hoteluri, magazine, sau în relație directă cu turiștii.)
Una dintre femei ne povestește despre Argan și istoricul metodei de prelucrare.
Cu ani în urmă, se proceda astfel: caprele mâncau fructele de Argan și eliminau semințele. Aceste semințe erau apoi adunate și presate pentru a extrage uleiul de Argan. În zilele noastre, se folosesc metode mai moderne pentru a extrage semințele, dar metoda de extracție este aproximativ la fel. Doar mașinile sunt acum electrice, iar cele manuale au rămas doar pentru a fi arătate amatorilor de amanunte exotice.
E fascinant cum caprele se pot urca în Argan, fără să se înțepe în spinii lungi și ascuțiți ai copacului.
Semințele de Argan seamănă oarecum cu migdalele, au o coajă tare iar în interior miezul este uleios. Moara veche, manuală, presează semințele, uleiul se scurge, iar în moară rămâne o pastă.
Această pastă se folosește și ea, dar nu pentru cosmetice, ci se amestecă cu miere si devine un desert delicios.
A doua întâlnire
Oprim pe drum la o cafenea. Până când se prepară cafeaua, ne uităm în jur.
Un mic magazin vinde săpun. Un băiat tânăr se ocupă de magazin.
Îmi readuc în minte toate cunoștințele de limba franceză și intru în vorbă cu el, curioasă să aflu istoria locului. Îmi povestește că produce chiar el săpunul, în micul lui atelier, pe care mi-l arată cu mândrie. E atât de plăcut înăuntru, săpunurile stau la maturat pe rafturi. Băiatul îmi spune că folosește uleiul de Argan care se produce în zonă. Îl întreb despre copacii din apropiere, care par uscați. Îmi explică modul în care trăiesc acești copaci, uneori le cad frunzele dar le ajunge un pic de umiditate ca să îți revină.
Cumpăr săpunuri, câte îmi încap în bagaj, și plecăm mai departe.
În bazar
Ne plimbăm în bazarul din Marakech. Admirăm o mulțime de obiecte lucrate manual. Cumpărăm argint, cumpărăm parfumuri în sticluțe mici, cu iz oriental. Ajungem și la vopsitoria de piele, o curte imensă, împărțită în bazine dreptunghiulare. Aici piela este scufundată în diverse soluții, apoi în bazinele cu vopsea, apoi întinsă la soare direct pe caldarâm, să se usuce. Mirosul este foarte înțepător, iar munca oamenilor este extrem de grea. Din mâinile lor ies o mulțime de obiecte din piele, mici opere de artă.
Magazinul de cosmetice
Intru într-un magazin de cosmetice. Aici regăsesc uleiul de Argan, sub formă de creme și loțiuni.
O doamnă foarte drăguță îmi explică toate amănuntele, mă ajută să aleg. Are în magazin o moară manuală cu care presează un pumn de semințe. Aici e un loc accesibil vizitatorilor, în care e mai ușor să comercializeze produsele, comparativ cu Cooperativa pe care am vizitat-o pe drum.
Femeile din Maroc sunt acum mai informate, au realizat ce valoare este uleiul de Argan pe care îl produc. Munca e grea, iar drumul uleiului de Argan e lung, de la Cooperativa lor până la magazinul din bazar, și în final la mine, cea care voi folosi uleiul.
- bogat în triterpenoizi, polifenoli și fitosteroli rari
- anti-aging, ajută la menținerea unui aspect tineresc al pielii
- antioxidant, acționează împotriva daunelor provocate de radicalii liberi
- îmbunătățește nivelul de hidratare al pielii
- asigură suplețe și finețe
- nutritiv, regenerator
- catifelează pielea uscată și aspră
- contribuie la refacerea barierei cutanate
- lasă o senzație plăcută asupra pielii
- conferă strălucire și rezistență părului
- fortifică firele de păr și unghiile
- întărește unghiile
Povestea aceasta e veche, din prima mea vizită în Maroc, în 2013. De atunci lucrurile au mai evoluat, acum găsești pe hartă din ce în ce mai multe Cooperative Feminine care prelucrează Argan. Uleiul de Argan e parte din nenumărate produse cosmetice actuale.
Pentru mine, uleiul de Argan a rămas aproape de inima mea, l-am descoperit pas cu pas, pe drumurile prăfuite din Maroc. Te invit să parcurgi cu mine amintirile imortalizate de camera foto.
Referințe
The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticity, Kenza Qiraouani Boucetta, Zoubida Charrouf, Hassan Aguenaou, Abdelfattah Derouiche & Yahya Bensouda, Pages 339-349 | Published online: 19 Oct 2022
Influence of Origin and Extraction Method on Argan Oil Physico-Chemical Characteristics and Composition, Miloudi Hilali, Zoubida Charrouf, Abd El Aziz Soulhi, Larbi Hachimi, Dominique Guillaume